Als u zo succesvol bent, waarom werkt u dan nog 70 uur per week?

Amy Ripley, communicatiemedewerker aan de Cass Business School van de Universiteit van Londen bespreekt op de site van Cass het boek Leading professionals: power, politics, and prima donnas van Laura Empson, hoogleraar Management professional service firms aan Cass Business School. Haar boek is gebaseerd op ruim twintig jaar wetenschappelijk onderzoek naar professionele organisaties.
Empson schrijft dat leidinggevenden van zeer invloedrijke bedrijven – waaronder grote accountants- en advocatenkantoren, adviesbureaus en investeringsmaatschappijen – de hele tijd aan het werk zijn om een instabiel evenwicht te handhaven. Dat instabiele evenwicht kan elk moment worden verstoord. Als dat gebeurt verliezen zij hun gezag en ligt chaos waarschijnlijk in het verschiet.

Ripley refereert in haar bespreking aan een belangrijk hoofdstuk uit het boek dat is gepubliceerd op de site van het Amerikaanse vaktijdschrift Harvard Business Review. In dat hoofdstuk onderzoekt Empson hoe onze neiging als professional naar overwerk en burn-out bepaald wordt door een ingewikkelde combinatie van factoren die te maken heeft met ons beroep, onze organisatie en onszelf. De kern daarvan is onzekerheid.

Paradoxaal

Om dit probleem nog te verergeren, gaan sommige topbedrijven doelbewust op zoek naar ‘onzekere strebers’ – buitengewoon capabele en overambitieuze personen die gedreven worden door een diep gevoel van eigen ontoereikendheid.

Op de korte termijn vallen onzekere strebers op door het leveren van buitengewone prestaties. Hun neiging tot hard werken wordt aangemoedigd door een cultuur van sociale controle die is gecreëerd door professionele topbedrijven.
Paradoxaal genoeg denken deze professionals nog steeds dat zij onafhankelijk zijn en uit vrij keuze zo hard werken. Ze nemen hun organisatie niets kwalijk, maar wel zichzelf. Ze schieten immers tekort.
Het gevolg is dat tegen de tijd dat onzekere strebers leidinggevend worden in hun organisatie, zij onbewust het systeem van sociale controle en overwerk, dat hun gevormd heeft, overnemen.

Professor Empson:

“Werk lange uren als dat nodig is of als je dat wilt, maar doe dat bewust, gedurende bepaalde perioden en omdat je een bepaald doel wilt bereiken. Laat het geen gewoonte worden omdat je niet meer weet hoe je ook op een andere manier kunt leven en werken.
“Let erop hoe je je collega’s die minder hard werken dan jij, beoordeelt. Misschien hebben zij wel iets ontdekt dat jij nog dient te leren.
“Als je een leidinggevende bent draag je niet alleen verantwoordelijkheid voor je bedrijf maar ook voor de mensen die daar werken. Sta je collega’s bij om hun capaciteiten ten volle te benutten, maar zorg er tegelijkertijd voor dat je hun onzekerheden niet versterkt of uitbuit.
“En vergeet niet dat de uiteindelijke ‘plicht tot zorg’ gericht is op jezelf.

omslag leading professionals

Klik hier voor het hele hoofdstuk in Harvard Business Review: If You’re So Successful, Why Are You Still Working 70 Hours a Week? door Laura Empson, 1 februari 2018: https://hbr.org

If You’re So Successful, Why Are You Still Working 70 Hours a Week? door Amy Ripley, Cass Business School, 13 februari 2018: www.cass.city.ac.uk

Leading Professionals. Power, Politics, and Prima Donnas, door Laura Empson, uitgave van Oxford University Press, 2017: https://global.oup.com

Zie hieronder de video met de speech van Laura Empson tijdens de lancering van haar boek in oktober 2017: Power, Politics, and Prima Donnas. Met Engelse ondertiteling. Duur: 22 min.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer