Brits strafrechtadvocaat luidt met boek de noodklok over een defect rechtssysteem

Binnen twee maanden na verschijnen eind maart 2018 staat het boek The secret barrister. Stories of the law and how it’s broken, op de achtste plaats in de bestsellerlijst van de Sunday Times. Het is geschreven door een anonieme auteur die zich The secret barrister noemt, een Britse strafrechtadvocaat die zichzelf als volgt omschrijft: “Ik ben advocaat en mijn beroep vereist vaardigheden van een sociaal werker, relatietherapeut, armdrukker, onderhandelaar voor gijzelaarszaken, mede-chauffeur met autoverzekering, conducteur, accountant, koffieschenker, pleegouder en oppasser van suïcidale personen. Bij een speciale gelegenheid was ik – hoe heet zo iemand officieel ook al weer? – degene die een boodschap moest doorgeven aan een gevangene bij wiens vriendin de diagnose gonorroe was vastgesteld”.

Blog

The secret barrister heeft een blog op internet waarin hij openhartig verslag doet van het strafsysteem en het leven in de rechtbank in het algemeen. Voor het grote publiek is de wereld van recht en wet een vreemde en ondoorgrondelijke wereld waarvan men alleen maar iets te zien krijgt via selectieve nieuwsreportages en gedramatiseerde televisieseries. De blog van The secret barrister wil de kloof overbruggen door middel van heldere en toegankelijke berichtgeving die het juridisch systeem toelicht en waarin wordt uitgelegd hoe het werkt en hoe het niet werkt.

Soms worden al te populaire en onjuiste meningen weerlegd, ook al worden ze door politici en media gestaafd. In zijn recentste blog (van 25 mei 2018) geeft The secret barrister commentaar op de zaak Tommy Robinson, de Britse politieke activist en journalist die op 25 mei 2018 is gearresteerd voor ‘ordeverstoring’ terwijl hij rechtstreeks verslag deed bij een rechtbank in Leeds waar een zedenzaak werd behandeld waarbij Pakistaanse bendes minderjarige meisjes tot prostitutie dwongen. De arrestatie en een mediaverbod omtrent de arrestatie leidden tot een golf van verontwaardiging in de sociale media, en tot protesten voor de ambtswoning van de Britse premier in Downing Street. De blog getiteld What on earth happened to poor Tommy Robinson? 10 Things you should know, is alleszins de moeite van het lezen waard.

The secret barrister werd in 2016 en 2017 uitgeroepen tot Blogger van het jaar op de Editorial Intelligence UK Comment Awards. The secret barristers twitteraccount heeft meer dan 123.000 volgers.

Je weet nooit of je een goede advocaat nodig hebt…

The secret barrister. Stories of the law and how it’s broken is het eerste boek van de auteur. Hij schrijft dat het Britse rechtssyteem kapot gemaakt is door de al tien jaar durende bezuinigingen. De rechtbanken ondervinden daar dagelijks de gevolgen van; ze functioneren niet meer. Gewelddadige criminelen wandelen de rechtszaal uit vanwege dagelijks voorkomende (vorm)fouten. Zaken worden niet goed voorbereid, de deadline wordt bij herhaling niet gehaald, bewijzen raken zoek, uitspraken blijven uit, slachtoffers voelen zich buiten spel gezet, en miljoenen Engelse ponden gemeenschapsgeld zijn verkwist.

In een interview in dagblad The Guardian waarschuwde de auteur dat de rechtspraak een kritiek punt nadert en dat het systeem dringend toe is aan hervorming en verhoging van financiële middelen. En hoewel anderen dat wel doen, is The secret barrister nog niet van plan zijn baan op te geven: “Mensen worden geen strafpleiter omdat het makkelijk is of dat ze er rijk van worden maar omdat ze het publieke belang willen dienen en omdat ze willen zien dat er recht wordt gesproken […] De vraag die steevast wordt gesteld is – als men mij vraagt naar mijn beroep – hoe ik iemand kan verdedigen van wie ik weet dat hij schuldig is? Maar niemand heeft mij ooit gevraagd hoe ik iemand kan vervolgen van wie ik denk dat hij onschuldig is.”

Mensen hebben in Groot-Brittannië volgens The secret barrister de neiging eerder te geloven in iemands schuld dan in iemands onschuld: “Dat door velen gedeelde vooroordeel wordt niet ontzenuwd door de manier waarop kranten omgaan met het strafrecht. Er is geen rook zonder vuur is de algemene mening […] Mensen vergeten dat een tenlastelegging geen bewijs van schuld is. Mensen denken dat het hun niet zal overkomen, maar iedereen kan op een dag voor het gerecht gedaagd worden. Je weet nooit of je een goede advocaat nodig zult hebben en als dat wel zo is dan mag je hopen dat ze hun beroep kunnen uitoefenen binnen een systeem dat functioneert”.

omslag the secret barristerBlog The secret barrister: https://thesecretbarrister.com

Books: The Sunday Times Bestsellers chart, June 3, 2018: www.thetimes.co.uk

Barrister blows whistle on ‘broken legal system brought to its knees by cuts’, door Hannah Summers, The Guardian, 18 mei 2018: www.theguardian.com

The Secret Barrister: Stories of the Law and How It’s Broken, uitgeverij Pan Macmillan, 22 maart 2018: www.panmacmillan.com

 

U P D A T E

Fake Law: The Truth About Justice in an Age of Lies, The secret barrister, Pan Macmillan, september 2020: www.waterstones.com/book/fake-law/the-secret-barrister/9781529009941
“Verontrustend en af en toe hilarisch… dit boek is een opzienbarend, zij het deprimerend, verslag van de huidige praktijk van het recht in Groot-Brittannië. Misschien is er hoop, maar de auteur laat er geen twijfel over bestaan dat er dringend hervormingen nodig zijn” (The Observer).

@BarristerSecret

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer