Ambtenaren, spreek u uit!

Hoofdredacteur Eric de Kluis van Binnenlands Bestuur – tijdschrift en journalistieke nieuwssite voor ambtenaren en bestuurders – schrijft dat ambtenaren hun mening mogen geven. “Voor elke burger geldt het grondrecht van vrije meningsuiting. Dus ook voor ambtenaren”. De tekst staat letterlijk in de Gedragscode Integriteit Rijk.
En eronder: “Maar voor jou als ambtenaar is dit recht in relatie tot jouw ambtelijk functioneren wel begrensd”.

Zo maakt het verschil hoe dicht de ambtenaar bij het onderwerp staat waarover deze een mening uit. Wie voor de onderwijsinspectie werkt moet bijvoorbeeld terughoudender zijn met het uiten van een persoonlijke mening over de onderwijskwaliteit dan iemand van de Belastingdienst. Maar die laat zich weer beter niet al te kritisch uit over belastingheffing. Daarnaast waarschuwt de gedragscode ambtenaren zich niet al te persoonlijk uit te spreken over onderwerpen die op dat moment maatschappelijk en politiek gevoelig liggen. Zoals de strijd tussen Israël en Hamas.

Onlangs verschenen er oproepen van groepen ambtenaren die vinden dat de politiek na de Hamas-aanslagen wel erg eenzijdig achter Israël ging staan. De brieven van rijksambtenaren en van Amsterdam werden honderden keren ondertekend. Rode draad: overheid, heb meer oog voor de gevolgen voor Palestijnse burgers van het gebombardeer van het Israëlische leger op de Gazastrook.

Demissionair minister van Justitie en VVD-lijsttreker Yesilgöz haalde hard naar ze uit: “De politieke leiding bepaalt de lijn, niet andersom”.
Opmerkelijk. Want de ambtenaren deden geen poging het beleid te bepalen, ze vroegen om “aandacht en steun voor de-escalatie en onmiddellijke beëindiging van de voortdurende geweldsituatie in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever”. Ze gaven een mening. En dat mogen ambtenaren.

Lees het hele artikel Ambtenaren en meningen, door Eric de Kluis, Binnenlands Bestuur, 10 november 2023: www.binnenlandsbestuur.nl/carriere/meningen-en-ambtenaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer