Welkom op de nieuwe site ‘Het alternatief voor de zorg’: humaniteit boven bureaucratie

Welkom op de nieuwe site van het project Het Alternatief voor de zorg. Stichting Beroepseer heeft dit initiatief genomen, omdat de zorg in Nederland last heeft van een afrekencultuur. Het alarm over de stijgende kosten van de zorg heeft geleid tot een langdurige en eenzijdige fixatie op kostenverlaging. Dat doel is steeds meer alle middelen gaan heiligen. We zien organisaties waar het alleen nog maar gaat over geld en spreadsheets; waar duur betaalde adviseurs de dienst uitmaken. Waar de zorgprofessional gewantrouwd wordt, zijn mond moet houden, overhaast productie moet draaien en aan steeds verdergaande bureaucratische verplichtingen moet voldoen. Er wordt daarbij veel gesproken over kwaliteit. Het lijkt er echter op dat men vooral penny wise and pound foolish is. De zorg is door het dominante denkraam van kostenreductie zo ingewikkeld en aan controle onderhevig geworden dat de kern ervan, de werkelijk goede, humane zorg voor de patiënt steeds meer in het gedrang is gekomen.

We geloven dat het anders kan, en er zelfs veel zit in de praktische wijsheid: “Als je focust op kosten, gaat de kwaliteit omlaag; als je focust op kwaliteit gaan de kosten omlaag”. Onze overtuiging is dat voor goede zorg gemotiveerde zorgprofessionals nodig zijn met beroepseer en beroepstrots. Echte kwaliteit kan pas tot bloei komen als deze voortkomt uit de verbinding tussen vakmanschap, persoonlijke betrokkenheid en morele verantwoordelijkheid.
We geloven verder dat zorgprofessionals en patiënten niet tegenover elkaar staan, maar op elkaar zijn aangewezen. We willen graag met uw hulp bedenken hoe we in Nederland het Alternatief van humaniteit boven bureaucratie kunnen gaan vormgeven. Er zijn daarvan al voorbeelden. De beweging is in gang gezet. Het gaat er nu om deze te versterken en zichtbaar te maken.

Dat doen we onder andere met het boek dat we gaan uitbrengen in het najaar van 2015, als onderdeel van het grotere project om met elkaar te bouwen aan Het alternatief voor de afrekencultuur. Het boek wordt geredigeerd door Jos de Blok van Buurtzorg Nederland; Herman Suichies van Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen en Lewi Vogelpoel, radioloog te Purmerend en lid van het comité Vrije artsenkeuze.

We doen een beroep op u om ons daarbij te helpen. Al uw kennis, ervaring en ideeën zijn welkom!

Zie Het alternatief voor de zorg: www.hetalternatiefvoordezorg.nl (site is niet meer actief).

U P D A T E

Het alternatief voor de zorg – Humaniteit boven bureaucratie verscheen in het najaar van 2015: https://beroepseer.nl/het-alternatief-voor-de-zorg/

het alternatief voor de zorg homepage

Reactie

Reacties zijn gesloten.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer