Stichting Beroepseer start met Professioneel Activisme Lab

logo beroepseer kleinStichting Beroepseer streeft ernaar professionals te ondersteunen bij het heroveren van het eigenaarschap over de kwaliteit van hun werk. Vaak is dit zwaar onder druk komen te staan door bemoeienis van allerlei externe partijen. De gevolgen onder andere: demotivatie, veel geld en tijd naar onnodige bureaucratie en minder kwaliteit dan mogelijk. Om de herovering van dat eigenaarschap echt te realiseren is activisme van professionals noodzakelijk. Dat activisme kan allerlei vormen aannemen. Bijvoorbeeld het gesprek aangaan met je naaste collega(’s) over hoe het beter kan; netwerken met collega’s buiten je eigen organisatie; zitting nemen in een medezeggenschapsorgaan; blogs schrijven; deelnemen aan het publieke debat; een petitie starten of een rechtszaak beginnen.

In recente publicaties van Stichting Beroepseer hebben professionals voor dat activisme wegen uitgestippeld: ze hebben vanuit de praktijk alternatieven geschetst voor o.a. de afrekencultuur in het onderwijs en voor de bureaucratisering van de zorg: de docenten René Kneyber en Jelmer Evers hebben dat gedaan in Het Alternatief. Weg met de afrekencultuur in het onderwijs! (2013); zorgondernemer Jos de Blok, radioloog Lewi Vogelpoel en huisarts Herman Suichies in Het Alternatief voor de zorg. Humaniteit boven bureaucratie (2015).

In het onderwijs hebben Kneyber en Evers met anderen het idee van ‘flip the system’ op de maatschappelijke en politieke agenda gekregen. Ze hebben hun ideeën inmiddels verder uitgewerkt in Het Alternatief II. De ladder naar autonomie (2015) en in het samen met buitenlandse collega’s gemaakte Flip the system. Changing education from the ground up (2016).
Het boek over de zorg is onderdeel van het toenemende activisme in de zorg: de succesvolle Roer moet Om beweging van huisartsen, het initiatief van Dappere Dokters, De Nieuwe GGZ, en het organisatorische activisme van Jos de Blok, die samen met onder anderen Jan Rotmans gaat starten met een alternatieve zorgverzekeraar waar patiënten en zorgverleners centraal staan (Zorgeloos).

Stichting Beroepseer wil het toenemende activisme van professionals aanmoedigen en ondersteunen. Daarom beginnen we vanaf maart 2016 met het Professioneel Activisme Lab. Dit is een reeks van workshops die je aan het denken en werken zet over wat activisme voor jouzelf, je organisatie en je beroepsgroep kan betekenen. In het Lab treden professionals op die ideeën hebben over professioneel activisme en dat ook zelf in praktijk brengen.

Aanbevolen om te lezen

Vrijwillige slaven, essay door Thijs Jansen in Tijdschrift voor Sociale vraagstukken: https://beroepseer.nl

“Over de vrijwillige slavernij”. Het vertoog van Étienne de la Boétie is nog steeds actueel. Blogs Beroepseer: https://beroepseer.nl

Workshops

Workshop #1: Humaan organiseren,  met Jos Lamé op vrijdag 18 maart 2016.

Workshop #2: Hoe organiseer je collectief verzet? met Pascale Hendriks en Josephine Kan van het actiecomité Het Roer Moet Om en Corrie van Brenk,  sectorhoofd FNV Zorg en Welzijn, op vrijdag 15 april 2016.

Workshop #3: De juridische weg voor professioneel verzet met Edwin Brugman, Denise Hupkens, Kaspar Mengelberg, Wouter van den Berg, Lex Geerts, op vrijdag 20 mei 2016.

Workshop #4: Professionele autonomie in de zorg en het onderwijs met René Kneyber en Jos de Blok op 6 juni 2016 in De Balie, Amsterdam.

“Twijfel er nooit aan of een kleine groep serieuze,
betrokken burgers de
wereld kan veranderen.
Het is zelfs zo dat zo’n groep het enige is
dat ooit iets
heeft veranderd”

Margaret Mead, Amerikaans antropologe (1901 – 1978)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer