Liever een luisterend oor dan een bonus

Driekwart van de Nederlandse werknemers voelt zich gewaardeerd op het werk. Een werkgever hoeft zijn waardering niet in geld uit te drukken; de werknemer vindt vooral een luisterend oor en complimenten over het werk belangrijk. Dat blijkt uit onderzoek van trainingsbureau Van Harte & Lingsma.

69 Procent van de werknemers heeft het idee dat zijn leidinggevende hem waardeert. 58 Procent meent dat zijn talenten worden erkend. Zestigplussers scoren opmerkelijk hoog: zij geven het waarderingsgevoel op het werk een 7,8. Dertigers voelen zich het minst gewaardeerd op het werk. Zij geven het waarderingsgevoel gemiddeld een 6,8.

Het is niet zo dat geld helemaal geen rol speelt bij het waarderingsgevoel. Bijna de helft van de werknemers (48 procent) vindt dat hij of zij niet voldoende financieel wordt beloond voor geboekte resultaten. En ook op andere punten ziet de over het algemeen tevreden Nederlandse werknemer ruimte voor verbetering. Vooral de ontwikkeling van de werknemer is een heikel punt: een kwart van de werknemers (24 procent) vindt dat hij of zij onvoldoende contactmomenten per jaar heeft om het functioneren te evalueren. Dit geldt met name voor werknemers jonger dan 30 jaar (31 procent). Bijna een op de vier werknemers (23 procent) zegt dat hij of zij door de werkgever niet gestimuleerd wordt om het beste uit zichzelf te halen.

Een eerder onderzoek  in 2011 van Van Harte & Lingsma ter gelegenheid van het boek Gelukkig werken van gelukscoach Onno Hamburger en wetenschapper Ad Bergsma  betrof gelukkig zijn in je werk. Een goede relatie met collega’s staat met stip op nummer 1 wanneer het gaat om de factoren die geluk op de werkvloer bepalen (65%). Ook ruimte voor humor (58%) en een goede werk-privé balans (50%) dragen voor het merendeel van de werknemers bij aan het geluksgevoel op het werk: “Ondanks dat we denken gelukkig te worden van een prettige werkomgeving is onze eigen instelling minstens zo belangrijk”, aldus Hamburger. “We kunnen zelf een grote bijdrage leveren aan ons werkgeluk.”

Werknemer verkiest luisterend oor boven bonus, PW magazine:  www.pwnet.nl/5460/werknemer-verkiest-luisterend-oor-boven-bonus

Waardering op de werkvloer, Van Harte & Lingsma, School voor Human Leadership: www.vanhartelingsma.nl/waardering-op-de-werkvloer/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer