In Engelse advocatuur laat ethisch gedrag te wensen over. Onderwijs in morele waarden is nodig

advocatuur 2
Advocaten blijken in Groot-Brittannië niet zulk ethisch gedrag te vertonen als ze geacht worden te doen. Een onderzoek wijst uit dat zes van de tien juristen, advocaten en rechtenstudenten het moeilijk vinden “het juiste te doen”.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna duizend mensen door het Jubilee Centre for Character and Virtues van de Universiteit van Birmingham.

Het onderzoek laat ook zien dat zestien procent van de advocaten bereid is advies te vragen aan een collega over hoe werkuren kunnen worden “afgerond” bij het factureren zodat klanten meer moeten betalen, ook al noemen we zulk gedrag frauduleus.
Verder bleek dat vijf procent van de ervaren advocaten laakbaar gebruik van klantenaccounts niet zou melden.

Beoordeling en eerlijkheid worden als belangrijke eigenschappen voor een goede advocaat beschouwd door 84 procent van de advocaten (sollicitors) en door 93 procent van de advocaten (barristers) die verdedigen in de rechtbank.*)

Professor Hywel Yhomas, een van de onderzoekers, gaf als commentaar: “Hoewel de advocatuur niet in een morele crisis verkeert, is men binnen de sector wel bezorgd. Niet alle leden van deze beroepsgroep begrijpen wat moreel goed gedrag in de praktijk inhoudt”.

In Engeland wordt momenteel drastisch bezuinigd op de kosten voor rechtsbijstand. De concurrentie neemt toe. Het is belangrijker dan ooit dat advocaten zich bewust zijn van hun beroepsethiek.
Het onderzoek wijst er dan ook op dat er op de universiteiten en hogescholen meer tijd behoort te worden besteed aan onderwijs in morele waarden. Ook zijn er rolmodellen nodig bij de wat informelere praktijkcursussen.

Het rapport beveelt aan het ethiekonderwijs in de juridische opleidingen opnieuw onder de loep te nemen.

*) In Engeland bestaat het verschil tussen een sollicitor en een barrister, beide in het Nederlands vertaald met advocaat. Een barrister verdedigt hoofdzakelijk mensen in de rechtbank, een sollicitor doet meestal juridisch werk buiten de rechtbank. Er zijn evenwel uitzonderingen.

Klik hier voor downloaden van het Research report Virtuous character for the practice of law, The Jubilee Centre for Character & Virtues, University of Birmingham, 2014: www.jubileecentre.ac.uk

Zie: Lawyers falling short on ethics, door Owen Bowcott, The Guardian, 25 november 2014: www.theguardian.com

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer