Het Munich Security Report 2017 over de delicate wereldorde en het post-Westerse tijdperk

omslag munich security report 2017De Munich Security Conference (Münchner Sicherheitskonferenz) wordt sinds 1963 jaarlijks gehouden in München. Elk jaar zijn er ongeveer driehonderdvijftig deelnemers uit meer dan zeventig landen: regeringshoofden, ministers, parlementsleden, vertegenwoordigers van internationale instellingen en organisaties waaronder de krijgsmacht, de media, de wetenschap, het maatschappelijk middenveld en de zakenwereld.
In de afgelopen decennia is de Munich Conference uitgegroeid tot het belangrijkste forum voor de uitwisseling van ideeën en plannen van beleidsmakers op het gebied van de internationale veiligheidspolitiek. De jaarlijkse conferentie vindt steeds in februari plaats; die van 2017 van 17 tot 19 februari.

In het rapport van de conferentie getiteld Post-Truth, Post-West, Post-Order? staat dat de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit zo instabiel is geweest. De internationale orde wordt bedreigd door een machtsvacuüm, veroorzaakt door een mogelijk terugtreden van de Verenigde Staten op het internationale toneel en door toenemende militaire escalaties. Enkele fundamentele pijlers van het Westen en de liberale, internationale orde zijn bezig te verzwakken. We staan wellicht op de drempel van een post-Westers tijdperk waarin niet-Westerse spelers de zaken internationaal gaan regelen, vaak tegenstrijdig aan of ten koste van juist die multilaterale verdragen die sinds 1945 de grondslag vormen van de liberale, internationale orde.

De opkomst en verspreiding van het populisme heeft de discussie over een vrije, liberale democratie en haar grondslagen fundamenteel veranderd, aldus Wolfgang Ischinger, voorzitter van de conferentie.
Maar, voegt hij eraan toe: “In plaats van angstig te wachten op de volgende tweet van Trump, zouden wij Europeanen het fundament moeten leggen voor een sterk Europa dat in staat is te handelen en dat de Westerse waarden hoog houdt”.

Onderwerpen van het rapport zijn verder: jihadisme, defensie, desinformatie, nepnieuws, emigratie en gezondheid. Naast de V.S., de EU en Turkije wordt er aandacht besteed aan het Midden-Oosten, het Verre Oosten, de landen van Centraal- en Oost-Europa, de Noord- en de Zuidpool,
Verder zijn er vier pagina’s met boektitels over de behandelde onderwerpen van het rapport te raadplegen, alsmede een uitgebreide internationale agenda van evenementen waarin bijvoorbeeld zijn opgenomen verkiezingsdata en conferenties en topontmoetingen van vele internationale organisaties.

Klik hier voor het Munich Security Report 2017. Post-Truth, Post-West, Post-Order?

Munich Security Conference 2017: https://securityconference.org/msc-2017/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer