Actiecomité Het Roer Moet Om vraagt praktijkvoorbeelden van waar het misgaat in te sturen
Actiecomité Het Roer Moet Om (HRMO) schrijft in een nieuwsbericht dankbaar te zijn voor de hartverwarmende steun voor de oproep aan politiek, verzekeraars en zorgverleners en de ondertekening van het pamflet Zorg voor Samenhang dat op 11 juni 2019 is gepresenteerd: “De tijd van mooie woorden en bestuurlijke tevredenheid is voorbij. Met Zorg Op de Juiste Plek als nieuw acroniem voor een falende overheid zonder regie, voor het oplossen van de huidige problemen van wachtlijsten voor de jeugd en GGZ, patiëntenstops, vastlopende SEH’s en snel groeiende personeelstekorten.
In korte tijd hebben bijna 3500 huisartsen het pamflet getekend, daarnaast vele reacties van herkenning en aanmoediging. Ook in de media is ons signaal niet onopgemerkt gebleven”.
Zie bijvoorbeeld het artikel in dagblad Trouw van Toosje Valkenburg: Gebrek aan samenhang in de zorg dupeert meest kwetsbare patiënt, 2 juli 2019: www.trouw.nl
Maar, vervolgt HRMO: “Minder opbeurend was de politieke reactie. Minister Bruins reageerde meteen diplomatiek, en sloeg daarmee de plank echt mis; ‘Zorg voor samenhang, dat is ook precies wat wij als ministerie doen met onze Hoofdlijnenakkoorden met de veldpartijen’.
Uiteraard hebben ook wij meteen gereageerd, ook de Algemene Rekenkamer constateert dat Hoofdlijnenakkoorden nauwelijks leiden tot structurele verbeteringen in de zorg. En onderwijl neemt de druk op de huisartsenzorg alleen maar toe, mede als gevolg van het niet nakomen van afspraken en een schrijnend gebrek aan samenhangend beleid. Afgelopen week nog hebben de huisartsenorganisaties aan de bel getrokken, maar duidelijk is dat er meer druk nodig is om de ernst van de situatie bij de politiek, zorgverzekeraars en andere betrokken instanties te laten doordringen.
Hoe gaan we dat bereiken?”
Praktijkvoorbeelden gevraagd
Het simpele antwoord van HRMO: “Door ze onze boodschap nòg duidelijker onder de ogen te wrijven. Door te laten zien wat wij dagelijks ervaren”.
HRMO roept de hulp in van de zorgverleners: “Onze vraag is: stuur zoveel mogelijk korte praktijkvoorbeelden, van waar het misgaat in de haperende GGZ, de spoedzorg, de jeugd-, en ouderenzorg en alle tijdvreters die ten koste gaan van de zorg aan onze patiënten. Wij gaan die krachtige voorbeelden bundelen om daar, zodra de politiek weer terug is van vakantie, in Den Haag en elders, de ogen mee te openen. Juist dat soort kernachtige ervaringen hebben ons eerder geholpen om misstanden (bureaucratie, controledrift, onderhandelingspositie) op de juiste tafels te krijgen.
Jullie ervaringen kunnen jullie simpelweg sturen via email: ervaringen@hetroermoetom.nu
Meld wat er misgaat en schrijf uw ervaring.op.
Tegelijkertijd gebruiken we alle input ook om te blijven meedenken. Hoe kan het daadwerkelijk beter? Daarvoor werken we toe naar een publiek debat in het najaar, met betrokkenheid van vele denkers en doeners rond de zorg. Zodat we met de uitkomsten daarvan de politiek op sleeptouw kunnen nemen. Maar daarover komende maanden meer!”
Zorg voor samenhang – Teken het pamflet, Het Roer Moet Om: www.hetroermoetom.nu
Nieuw pamflet van actiegroep Het Roer Moet Om: Zorg voor samenhang, Blogs Beroepseer, 12 juni 2019: https://beroepseer.nl
Reacties (1)
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
als VN Ambassadeur Handicap heb ik zoveelvoorbeelden van ergenis i de kwetsbare wereld.
Had graag 14 december 2019 gekomen naar Den Haag maar moet mij goed voorbereiden voor zitting op 17 december 2019 want mijn gemeente Schagen is zo groot fout bezig.
Bv in de GGZ worden ensne met een dubieus psychisch Adaptie vermogen als psychiatrisch behandeld met alle nadelen van dien. Ook medicatie die dan een sombie van hen maakt.
Of bv een dame van buijna 40 die ook alszodanig wordt behandeld in GGZ met geen medicatie maar wel afhankelijk gemaakt wordt en dat zij dan als klein kind wordt gezien, dit is een gene probleem bij zwangerschap ontstaan.
Zo nog veel meer vb te noemen.