Skip to main content

Ervaringsdeskundigen pleiten in Tweede Kamer voor jeugdzorgstelsel waarin bescherming van kinderen en kwetsbare ouders centraal staan

“Allereerst wil ik u bedanken dat ik als ervaringsdeskundige aan dit Rondetafelgesprek kan deelnemen. Mijn gezin heeft 8 jaar lang te maken gehad met een emotioneel schade toebrengend systeem van jeugdbescherming en familierecht. Het was 7 jaar te veel; 7 jaar met daarin voortdurende onzekerheid, angst, wanhoop, onmacht, verdriet, leed en opgelopen trauma’s. Wij worstelen nog dagelijks met het verwerken daarvan, zoals veel andere kinderen en ouders die met dit systeem te maken krijgen.
Ik ben hier ook als senior rechter, hoewel ik op deze plek niet de Rechtspraak vertegenwoordig. Ik noem mijn ambt, omdat ik juist vanwege dat ambt niet wil en kan zwijgen. Het gaat immers om gebreken die verband houden met kernwaarden van onze rechtsstaat als borging en waarborging van grondrechten, veiligheid en het bieden van individuele rechtsbescherming. Kernwaarden waar alle personen werkzaam in de staatsmachten dienend aan zijn. Het gaat bovendien om gebreken die structureel zijn en waar veel meer kinderen en ouders onder lijden dan de ongeveer 1100 kinderen en ouders die op dit moment in verband worden gebracht met de toeslagenaffaire.

Rechtsstaat

“Het is wellicht een wat ongebruikelijk verzoek van een rechter, maar ik zie de verbetering van de aanhoudende structurele systeemgebreken waar veel kinderen en ouders onder lijden en die verband houden met de kernwaarden van onze rechtsstaat, als een verantwoordelijkheid van alle staatsmachten. U heeft als leden van de Tweede Kamer bevoegdheden om grondiger onderzoek naar de gebreken en misstanden te verrichten. Ik hoop dat u daarvan gebruik zult maken, zodat we als staatsmachten kunnen leren van het verleden, meer leed wordt voorkomen en het maatschappelijk vertrouwen in onze rechtsstaat kan worden hersteld. Ik dank u voor uw aandacht”

Deze woorden zijn uitgesproken door Nathalie van Waterschoot, en beschreven in een nota, tijdens het rondetafelgesprek waarvoor zij was uitgenodigd door de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid en dat plaatsvond in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer op woensdagmiddag 27 okrober 2021.
Onderwerp was jeugdbescherming. Naast ervaringsdeskundigen als Van Waterschoot namen ook deskundigen en jeugdzorg-organisaties deel aan de vergadering.
Van Waterschoot maakte veel indruk met haar verhaal. Evenals Vincent, een andere ervaringsdeskundige, een vader van een  dochter die vertelt over de manier waarop in de jeugdzorg wordt gewerkt Niet van incidenten leren, leidt tot een patroon en patronen worden werkwijzen. Het verslag van zijn ervaringen is onthutsend en geeft weer hoe een individueel geval de gebreken van het systeem van de jeugdzorg blootlegt.

Onjuiste informatie

…“We doen het toch, dacht jeugdzorg. En we stappen gewoon weer naar de rechter. Als we papa dan nog zwarter maken dan moet het lukken, zeker als de politie ons helpt. We gaan hem betrappen als hij tijdens de omgang een foto voor thuis maakt. We doen dan alsof dat niet mag. Een agent moet dan ingrijpen. En we laten de politie de hele buurt voor hem waarschuwen, deur voor deur.

Alleen jeugdzorg weet wat goed is voor kinderen, vond de nieuwe rechter. Ik luister alleen naar hun.

Wat een rare zaak dachten de klachtencommissies ondertussen. Er is geen terechte melding en de instanties werken partijdig en escalerend. Zo mag je helemaal niet werken. Papa’s klachten zijn gegrond.

Wat een rare zaak, dacht ook de strafrechter. Papa’s omgangsregeling en gezag worden tijdens de OTS zelfs geschonden.

Wat is dit balen, dachten de instanties. Maar weet je wat, we doen gewoon niets met die klacht- en rechtelijke uitspraken.

Dat is een goed idee, vond de inspectie.

Wat een rare zaak dachten de rechters na een jaar OTS. Er is helemaal geen bedreiging voor het kind en dan werken de instanties zo. We gooien de instanties er af.

Als we dan toch samen met moeder het meisje achter onze traliedeuren blijven zetten en papa blijven intimideren dan voegt hij zich wel, dacht jeugdzorg nog steeds. En dan vragen wij opnieuw om een OTS en zetten we papa uit het gezag, viel de Raad hen bij”.

Enzovoort. Inmiddels is bekend dat bij honderden gezinnen verregaande interventies worden gedaan op basis van foutieve informatie.

Rondetafelgesprek Jeugdbescherming, Commissie Justitie en Veiligheid Tweede Kamer, met vermelding namen van de deelnemers en downloaden position papers, 27 oktober 2021: www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2021A05923

Position paper Jeugdzorg Nederland t.b.v. rondetafelgesprek Jeugdbescherming d.d. 27 oktober 2021: www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2021Z18491&did=2021D39824

Hieronder video met Nathalie van Waterschoot en vader Vincent tijdens rondetafelgesprek over jeugdbescherming in Tweede Kamer op 27 oktober 2021

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.