Arbeidsmarkt van huisartsenzorg van 28 regio’s in Nederland in kaart gebracht

De arbeidsmarkt van de Nederlandse huisartsenzorg staat onder druk. Maar wat zijn daarin de regionale verschillen? Het Nivel geeft inzicht in de arbeidsmarkt van de huisartsenzorg per Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW-)regio, in een serie van in totaal 28 factsheets (één voor elke AWZ-regio). Elke regio kan op basis hiervan een eigen strategisch arbeidsmarktbeleid ontwikkelen, met als uiteindelijk doel om met elkaar de balans op de arbeidsmarkt van de huisartsenzorg te verbeteren.
Nivel is een publieke organisatie die onderzoek doet naar de gezondheidszorg, op het brede terrein van de eerstelijns- en tweedelijnszorg.

De factsheets geven per regio een actueel beeld van:

1. Capaciteit aan personeel in de huisartsenpraktijk (en daarmee het aanbod aan huisartsenzorg)
2. Opleidingscapaciteit in de huisartsenpraktijk
3. Vacatures en verwachte tekorten in de huisartsenpraktijk
4. Drukte in de huisartsenpraktijk
5. Oplossingsrichtingen en -maatregelen voor in de huisartsenpraktijk
Samenvatting per regio

Huisartsenpraktijken en huisartsenorganisaties in verschillende regio’s in Nederland kunnen met de factsheets in dit rapport (en op basis van de voorgaande analyses) een eigen analyse maken van de knelpunten in hun regio – en in welke mate ze afwijken van andere regio’s en de Nederlandse situatie. Zo kunnen partijen in elke regio gezamenlijk de oorzaken ervan bepalen en welke maatregelen er nodig zijn om de problemen op te lossen. Hierbij kan gekeken worden naar andere regio’s met minder knelpunten. Ook kan gekeken worden naar regio’s met verwante knelpunten. Dit biedt een basis voor bovenregionale initiatieven.

Uit dit onderzoek blijkt dat veel huisartsenpraktijken zelf al verschillende maatregelen nemen om zich op (verdere) capaciteitsproblemen voor te bereiden. Maar de problemen kennen vaak praktijkoverstijgende oorzaken. Daarom is het zinvol dat verder ingezet wordt op samenwerking tussen en binnen regio’s, ondersteund door arbeidsmarktinformatie als deze. Daarnaast is het aan te bevelen de regio’s te blijven monitoren en onderzoek te richten op de effectiviteit van lokale en regionale oplossingen voor de verschillende typen knelpunten in de huisartsenzorg.

Vragenlijst

Nivel vraagt elk jaar aan huisartsen mee te doen aan de Praktijkenquête huisartsenzorg voor het in kaart brengen van de actuele situatie van de Nederlandse huisartsenzorg.
Hoe gaan praktijken om met de spanningen op de arbeidsmarkt, met werkdruk en personeelsplanning? En met veranderingen zoals inzage in het elektronisch patiëntdossier? Dit zijn enkele zaken die Nivel verkent door middel van de enquête.

De arbeidsmarkt van de huisartsenzorg in 28 regio’s van Nederland, 2019/2020, door Elize Vis, Jelle Keuper, Mark Bosmans, Ronald Batenburg, Nivel, 2021: www.nivel.nl/sites/default/files/bestanden/1003922.pdf

Oproep voor deelname aan de enquete: www.nivel.nl/sites/default/files/bestanden/Oproepbericht%20huisartsenpraktijkenquete%202021-%20Jelle_03.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer