Skip to main content

Uit inventarisatie blijkt: Je begint als werknemer op je veertigste al oud te worden

Het zaterdagmiddagprogramma van BNR Nieuwsradio over de arbeidsmarkt begon Thijs Baas met de woorden: “Ik ben 41, word deze zomer 42 en vind mezelf nog ongelooflijk jong. Maar, er zijn mensen die jonger zijn. Wanneer gaat een werkgever mij nou als oud beschouwen? In deze uitzending komen we erachter dat dat eerder is dan je denkt”.

Uit een inventarisatie van BNR Werkverkenners blijkt dat je als werknemer op je veertigste al oud begint te worden voor een werkgever en dat vooral de ‘oudere’ werknemer zelf moet zorgen dat ‘ie aantrekkelijk blijft op de arbeidsmarkt’.

Het is aan de oudere werknemer zelf om vaker het gesprek aan te gaan met de baas, zodat die weet dat je nog barst van de ambitie en meer te bieden hebt dan je ‘rivalen’. Hopelijk dringt ook tot meer bedrijven het belang door van reversed monitoring, waarbij jong én oud kunnen profiteren van meer samenwerking. Want zodra de keuzevrijheid groter is, kiezen werkgevers toch bij voorkeur voor een jongere medewerker, zegt Beatrice van der Heijden, professor Strategisch Personeelsmanagement aan de Radboud Universiteit.

Zelfs als je zelf nog het gevoel hebt dat je nog aan het begin van het echte leven staat, kunnen leidinggevenden je al minder ‘loopbaanpotentieel’ toedichten, zegt Van der Heijden. En dat begint al om en nabij het veertigste jaar – als het meezit. “In de ICT-sector ben je zelfs gemiddeld op je zesendertigste minder flexibel, ambitieus en innovatief, althans: in de hoofden van de leidinggevende. Dat zie je ook als je ze door bepaalde vragenlijsttechnieken een ideale leeftijdsopbouw laat invullen. Men dicht jongere medewerkers meer positieve eigenschappen toe”.

Lees verder op de site van BNR Radio: ‘Veertig is al oud voor veel werkgevers’, 29 juli 2017: www.bnr.nl/nieuws/arbeidsmarkt