Skip to main content

Ruim 26 procent van medewerkers in de zorg wil vertrekken vanwege geringe waardering en te hoge werkdruk

Er dient zich een nieuw probleem aan in de zorg. Nu de versoepeling doorzet als gevolg van het afnemen van ziektegevallen tengevolge van de COVID-19-pandemie, moet er veel uitgestelde zorg worden ingehaald. Daarvoor zijn zorgprofessionals keihard nodig. Alleen blijkt dat die zorgmedewerkers er (straks) niet zijn. Volgens een peiling door beroepsorganisatie voor zorgprofessionals NU’91 onder bijna tweeduizend van hun leden blijkt dat 26% hun baan opgeeft.
De zorgmedewerkers – en dat geldt voor alle sectoren – vertrekken vanwege het uitblijven van waardering, hoge werkdruk en halvering van de zorgbonus.

De rek is eruit

Zo geeft 52% van de respondenten aan dat er meer ziekteverzuim is dan normaal. Zorgprofessionals, of hun collega’s, zijn uitgevallen omdat zij zelf besmet zijn geraakt met COVID-19. Maar ook de hoge werkdruk en mentale druk eisen hun tol. Langdurige uitval, door bijvoorbeeld burn-out, zorgt ervoor dat zorgprofessionals niet zomaar terugkeren op de werkvloer, waardoor gaten in de roosters ontstaan. Meer dan 60% geeft aan de werkdruk hoger te ervaren dan normaal. 13% geeft aan de pandemie als traumatisch te hebben ervaren, 49% vond het erg druk en 51% noemt het chaotisch. Stella Salden, voorzitter van NU’91: “Het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat de rek in de zorg er nu echt uit is. Daar moet eerst iets aan worden gedaan, voor er überhaupt wordt gesproken over inhaalzorg”.

Weinig waardering

Andere redenen voor vertrek zijn de hoge werkdruk. Meer dan een jaar hebben de medewerkers op hun tandvlees gelopen en een groot maatschappelijk belang gediend door de zorg draaiende te houden.
In 2020 werd een zorgbonus van € 1.000 ingesteld op initiatief van Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen. De bonus was bedoeld voor zorgwerkers die direct met de coronazorg te maken hebben. De bonus voor 2021 bedraagt € 500. Uit de peiling blijkt dat 64% het onacceptabel vindt dat de bonus wordt gehalveerd
Als argument wordt genoemd dat hierdoor zichtbaar wordt dat er sprake is van weinig waardering. Dit gebrek aan waardering wordt al langer genoemd als probleem. Ruim 26% geeft zelfs aan het vak te willen verlaten, onder andere vanwege geen waardering en de te hoge werkdruk. Daarnaast geeft 12% aan een andere functie te willen.

NU’91 pleit voor een passende waardering. Dus niet een eenmalige bonus maar een structurele loonsverhoging. Daarnaast zijn meer zeggenschap over het vak en doorgroeimogelijkheden van belang.
Met de achterban is NU’91 bezig aan een herstelplan dat aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zal worden aangeboden.

Zorgprofessionals verlaten vak door uitblijven waardering, hoge werkdruk en halvering zorgbonus, NU’91, 3 juni 2021: www.nu91.nl/nieuws/zorgprofessionals-verlaten-vak/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.