Verpleegkundigen en verzorgenden willen ‘Baas in eigen vak’ zijn

Verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten vertellen in V&VN magazine hoe zij de zorg verbeteren door hun stem te laten horen. V&VN Magazine is het vakblad van de Vereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

De verpleegkundigen en verzorgenden lieten van zich horen in aanloop naar de Dag van de Verpleging op 12 mei die tot thema had: Baas in eigen vak: “Stel je voor… dat de beroepsgroep verpleging het voor het zeggen heeft in de zorginstellingen in Nederland. Hoe zou de zorg er dan uitzien?”

Hoe belangrijk het is om een stem te hebben, ondervond Regina Vlot, verzorgende individuele gezondheidszorg (VIG) begin 2020. Ze maakte zich druk over het beschermingsmateriaal van “abominabele kwaliteit” waar zij en haar collega’s in het verpleeghuis in moesten werken. Regina ging zelf op zoek naar ander materiaal. Toen ze daar over twitterde werd dat opgepakt door onder meer de Volkskrant en EenVandaag.
“Eindelijk, want in alle gesprekken over corona bungelden de verzorgenden ergens onderaan. Terwijl wij ook aan het bed staan, ook met een patiënt of cliënt in aanraking komen”.

Beroepstrots

Door zichtbaar te zijn inspireert Regina Vlot niet alleen collega’s, maar laat ze ook aan een breed publiek zien wat haar vak inhoudt: “V&VN heeft me daarom gevraagd om ambassadeur te worden voor verzorgenden, iets wat ik graag doe. Wat ik collega’s wil meegeven is dat ze trots op hun vak mogen en moeten zijn, maar vooral dat ze hun kwaliteiten moeten laten zien en voor zichzelf moeten opkomen. Ook al schop je dan heilige huisjes omver”.

Lees het hele artikel “Kom voor jezelf op, ook al schop je heilige huisjes omver” in V&VN Magazine 2-2021, door Saskia Smith: www.venvn.nl/nieuws/wij-maken-de-zorg-beter-regina-vlot/

Naast Regina Vlot komen aan het woord:

  • Lisette Kremers, IC-verpleegkundige van het Radboudumc in Nijmegen: “Wij zijn de experts in ons vakgebied”.
  • Christine Paauwe-Meijer, voormalig verpleegkundig directeur van het Prinsengrachtziekenhuis. Zij vertelt over de invloed van verpleegkundigen door de jaren heen: ‘Wij horen mee te beslissen in de top”
  • Teie Salomons, verpleegkundig specialist werkt in een zg. nurse led clinic, een kliniek die wordt gerund door geregistreerde verpleegkundigen.

Mei-nummer 2021 van V&VN: www.venvn.nl/nieuws/v-vn-magazine-baasineigenvak/

In de video Hoe maakt meer zeggenschap voor onze beroepsgroep de zorg beter? delen verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten hun ervaringen en tips:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer