Advies ‘Koersen op de samenleving’ aan nieuwe Tweede Kamer en Kabinet

In het rapport Koersen op de samenleving heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) voor het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer de belangrijkste inzichten uit jarenlang onderzoek bij elkaar gezet. Daaruit zijn vijf afzonderlijke opgaven en kansrijke oplossingen nader uitgewerkt, vanuit de bril van burgers bezien:

– Democratie en institutioneel vertrouwen
– Kwetsbare groepen in het sociaal domein
– Samenleven in verscheidenheid
– Persoonlijke ontwikkeling en volwaardige participatie
– Verduurzaming vanuit burgerperspectief

Realistisch beeld

Het SCP heeft het advies o.a. ontwikkeld met het oog op de start van een nieuwe Tweede Kamer en de formatieperiode. Bij het vormgeven van het nieuwe regeerakkoord is het belangrijk dat er een realistisch beeld aanwezig is over wat burgers kunnen, willen en zullen doen in hun dagelijkse werkelijkheid. Dat gaat over begrip hebben van waar burgers kansen zien en waar ze tegenaan lopen. En hoe daar bij de vormgeving en uitvoering van beleid mee om kan worden gegaan. Politiek en samenleving hebben belang bij een goede dialoog met elkaar.

Democratie en het vertrouwen van burgers

Op dinsdag 13 april 2021 sprak informateur Herman Tjeenk Willink met directeur Kim Putters van het SCP als onderdeel van de informatiefase. Twee thema’s stonden centraal in dit gesprek: democratie en het vertrouwen van burgers, en de impact van de coronacrisis op vertrouwen en wat dit betekent voor het herstelbeleid. Naast Koersen op de samenleving overhandigde het SCP het signalement Democratie en institutioneel vertrouwen aan de informateur. Op 25 mei 2021 had Putters een gesprek met informateur Marriëtte Hamer, samen met de directeuren van het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Onderwerp van gesprek was de impact van de coronacrisi en de transitie van crisis naar herstel.

Koersen op de samenleving. Maatschappelijke opgaven en kansrijke oplossingen door de bril van burgers bezien, Sociaal en Cultureel Planbureau, 16 april 2021: https://digitaal.scp.nl/pdf/16-04-2021/koersen-op-de-samenleving.pdf

Democratie en institutioneel vertrouwen, Sociaal en Cultureel Planbureau, 16 april 2021: https://digitaal.scp.nl/pdf/16-04-2021/democratie-en-institutioneel-vertrouwen.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer