Skip to main content

Zorgaanbieder: “Het lukt niet om de mensen bij grootste zorgverzekeraar te spreken”

Bart Kiers van Zorgvisie, het online platform voor beleid en management in de zorg, schrijft dat voor het derde opeenvolgende jaar zorgverzekeraars te weinig wijkverpleging dreigen in te kopen. Volgens Adrie van Osch, bestuursvoorzitter van Brabantzorg betekent dat “in 2017 weer een moeizaam en tijdrovend traject van bijcontracteren. En als we er met verzekeraars niet uitkomen, dan moeten we verzekerden weer een factuur sturen. Of ze die vergoed krijgen hangt maar net af van de polis die ze hebben”.

Brabantzorg nog geen contract

Brabantzorg heeft formeel nog geen enkel contract ondertekend. Maar met de grote verzekeraars in de regio, CZ en VGZ, verwacht Van Osch er voor 1 december wel uit te komen. “Wij hebben veel verzekerden van hen als klant. Beide kanten zijn ervan doordrongen dat ze er wel moeten uitkomen”.

Zilveren Kruis en Menzis

Dat geldt niet voor de zorgverzekeraars die in de regio in Noord-Brabant maar een klein marktaandeel hebben, zoals Zilveren Kruis en Menzis. Ze bieden een prijs die te laag is om de wijkverpleging kostendekkend uit te voeren, nog lager dan in 2016. En het blijkt voor veel zorgaanbieders überhaupt niet mogelijk te zijn om in gesprek te komen met de verzekeraar. Van Osch: “Het lukt niet om de mensen te spreken die gaan over de zorginkoop. We worden geacht te tekenen bij het kruisje, maar dat doen we niet”.

Restitutiepolis        

De gevolgen zijn groot voor de 230 klanten van Brabantzorg die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis. Ze krijgen in 2017 een factuur van de zorgaanbieder. Of ze die vergoed krijgen van de verzekeraar hangt af van de polis die ze hebben. “We gaan hun een brief sturen waarin we klanten adviseren om een restitutiepolis te nemen, zodat ze het hele bedrag vergoed krijgen. We leggen in die brief uit dat er ook alternatieven zijn, zoals overstappen naar een andere zorgverzekeraar of aanbieder”.

Zorggroep Elde: geen contract Zilveren Kruis

Jacqueline Joppe, bestuursvoorzitter van Zorggroep Elde in de regio Boxtel, heeft dezelfde ervaring met Zilveren Kruis. De tarieven zijn niet kostendekkend. Ze heeft 35 cliënten die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis. Het lukt Joppe niet om in gesprek te komen met de grootste zorgverzekeraar van Nederland. “Ze komen niet praten. We hebben kennelijk te weinig omzet”.

Lees het hele artikel van Bart Kiers: Brabantse wijkverpleging weigert contract Zilveren Kruis, Zorgvisie, 24 november 2016: www.zorgvisie.nl
Zie ook onderaan dat artikel de reactie van P. Vermeulen over de “georkestreerde verwurging van de zorg in combinatie met verrijking van bedrijven(verzekeraars)”.

Zie ook: Patiënt de dupe van beperkende voorwaarden zorgverzekeraars, Consumentenbond, 22 november 2016: www.consumentenbond.nl