Skip to main content

Prestatiebeloning psychiaters heeft averechts effect. Psychiaters en therapeuten met hart leveren beter werk

Kees Kraaijeveld schrijft in Vrij Nederland van 24 februari 2016 dat een psychiater met hart beter werk levert: “De prestatiebekostiging voor psychiaters en psychotherapeuten, onder luid protest ingevoerd in 2008 om de zorg voor geesteszieken zowel goedkoper als beter te maken, heeft een averechts effect. Hoezo? Nou, naarmate behandelaren sterker reageren op de financiële prikkels van de prestatiebekostiging, wordt de zorg duurder én slechter”.
Dit blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in Economisch Statistische Berichten (ESB): Gedragsreacties van ggz-aanbieders op financiële prikkels.

Waar gaat dit over? vraagt Kraaijeveld: “Mensen die in de zorg werken, doen dat toch vanuit een roeping? Intrinsiek gemotiveerd, vanuit het hart? Jazeker, dat is één manier om naar de zorg te kijken. Vanuit een ander perspectief is de zorg big business; de grootste sector van Nederland, goed voor jaarlijks ruim 90 miljard euro omzet, bijna een zesde van onze economie.

De geldstromen in de zorg zijn omvangrijk. Hoe regel je die geldstromen optimaal? Hoe zet je de ‘prikkels’ zo in dat dokters, verpleegkundigen, ziekenhuisdirecteuren, zorgverzekeraars en gemeenten zich zo gaan gedragen dat patiënten de best mogelijk zorg krijgen voor een zo laag mogelijke prijs? Wat werkt het best? Prestatiebekostiging? Uitkomstfinanciering? Vaste budgetten?”

Kraaijeveld merkt op dat ook mensen in de zorg gewiekst gebruik maken van de mogelijkheden van bekostigingssystemen: “Maar dat geldt niet voor iedereen. Er zijn behandelaren die niet reageren op financiële prikkels. En wat blijkt? Juist die professionals geven kortere, goedkopere behandelingen met significant beter resultaat”.

De onderzoekers concluderen, op basis van een analyse van 188.000 behandelingen door de vrijgevestigde psychiaters en psychotherapeuten die in 2008 met het DBC-prestatiebeloningssysteem zijn gaan werken, dat driekwart van de behandelaren zich ‘geldgedreven’ gedraagt. Ze organiseren hun diagnose en behandeling zó dat ze er zelf financieel zo goed mogelijk uitspringen.

Eén op de vier behandelaren in de ggz doet dit dus niet. En wat blijkt? Zij behandelen hun patiënten gemiddeld 172 minuten korter, zijn 20% goedkoper en de patiënten zijn significant beter af.

Lees het hele artikel van Kees Kraaijeveld: Verrassing! Psychiater met hart levert beter werk, Vrij Nederland, 24 februari 2016: www.vn.nl

Gedragsreacties van ggz-aanbieders op financiële prikkels, Economisch Statistische Berichten, jaargang 101, Editie. 4728: https://esb.nu