Aanmelden presentatie boek Het alternatief voor de zorg + zorgdebat BNR Nieuwsradio
Op dinsdag 17 november 2015 vindt er in Utrecht een Livedebat plaats van BNR Nieuwsrado: Hoe krijgen we de menselijke maat terug in de zorg? Aanleiding voor het debat is de publicatie van het boek Het alternatief voor de zorg – Humaniteit boven bureaucratie dat, voorafgaand aan het debat, wordt gepresenteerd.
Het boek is geredigeerd door Jos de Blok, Herman Suichies, Lewi Vogelpoel en Thijs Jansen (initiatiefnemer van het boek) en verschijnt in de succesvolle serie Beroepseer bij uitgeverij Boom, Amsterdam.
Presentatie en debat vinden plaats op het hoofdkantoor van de vereniging voor zorgprofessionals VvAA aan de Orteliuslaan 750 in Utrecht. De VvAA heeft de publicatie van het boek mede mogelijk gemaakt.
Onder leiding van Harmke Pijpers gaan patiënten, zorgverleners, bestuurders, wetenschappers en zorgverzekeraars met elkaar in debat over hoe de menselijke maat de bureaucratie gaat overwinnen. In de zorg is patiëntencontact gereguleerd tot achter de komma met dots en dbc’s, inkoopvoorwaarden, minutenregistratie en kwaliteitsindicatoren. We zijn te ver doorgeslagen, het is tijd voor alternatieven in de zorg. Daarvan zijn al voorbeelden te geven. In de verpleeghuiszorg bijvoorbeeld waar experimenten zijn gedaan met regelvrije zorg en waar zorgverleners lonken naar contractvrije zorg. Gaat dit ver genoeg? Of moeten we nog een stap verder gaan en de patiënt actief betrekken bij het beter maken van de zorg?
Sprekers in het debat zijn:
- Jos de Blok, redacteur van Het alternatief voor de zorg; directeuur van Buurtzorg Nederland.
- Francis Bolle, adviseur bij Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).
- Kars Hazelaar, bestuursvoorzitter van thuiszorgorganisatie Opella.
- Gonda Hervaud, auteur van Een kop geeft geëtter.
- Jan Kimpen, kinderarts en voorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht.
- Bart Meijman, huisarts in Amsterdam; initiatiefnemer van Het roer moet om
- Angela Poort, voorzitter van Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK)
De relatie patiënt – zorgverlener
In de inleiding van het boek schrijven de redacteuren dat het boek probeert de beweging van Het roer moet om die in maart 2015 van zich liet horen, te verdiepen, te verbreden en te verduurzamen. Een groep huisartsen publiceerde een manifest waarin ze eisten dat politiek en verzekeraars een andere koers varen en een einde maken aan de ‘geexplodeerde zorgbureaucratie’ en de afgedwongen marktwerking.
In oktober 2015 regelde het ministerie van Volksgezondheid een akkoord met de huisartsen en de zorgverzekeraars. De tijd die huisartsen moeten besteden aan het invullen van formulieren is drastisch verminderd.
Het succes van Het roer moet om heeft een uitstraling naar andere zorgsectoren die zich ook beginnen te verzetten tegen de zorgbureaucratie: fysiotherapeuten, apothekers en de geestelijke gezondheidszorg.
De kern van het boek is dat goede en betaalbare zorg alleen mogelijk is als het gehele zorgstelsel dienstbaar is aan de relatie tussen patiënten en zorgverlener. De blik in het zorgstelsel is nu gericht op de macht daarboven, maar moet zich naar de werkvloer verplaatsen. Om die reden bevat het boek interviews met patiënten en hun zorgverleners. Verder staan er in het boek analyses van situaties in diverse sectoren en artikelen met ervaringen en ideeën over hoe het alternatief eruit moet zien.
Uit de besproken voorbeelden in het boek blijkt dat de zorg anders kan worden georganiseerd: “Laten we met zijn allen eens ‘omdenken’. Daar zijn inmiddels al genoeg aanknopingspunten voor. De organisaties die erin slagen werkelijk te organiseren vanuit het oprechte en authentieke besef wat er nodig is voor concrete, individuele goede zorg, boeken in alle opzichten voortreffelijke resultaten…
Hun zorg kost minder dan de ‘traditionele’ organisaties met veel zorgbureaucratie en management. Er zit ons inziens veel in de volgende praktische wijsheid: ‘Als je focust op kosten, gaat de kwaliteit omlaag; als je focust op kwaliteit gaan de kosten omlaag’.”
De eerste exemplaren van het boek worden aangeboden aan een aantal patiënten en hun zorgverleners die voor het boek zijn geïnterviewd.
Aanmelden voor de boekpresentatie en het debat kan bij BNR Radio op: www.bnr.nl of bij de VvAA: www.vvaa.nl (niet meer beschikbaar).
Datum en tijd: Dinsdag 17 november 2015 om 17.00 uur presentatie van het boek Het alternatief voor de zorg. Van 18.00 – 21.00 uur debat Hoe krijgen we de menselijke maat terug in de zorg?
Locatie: Hoofdkantoor van de vereniging voor zorgprofessionals VvAA, Orteliuslaan 750, Utrecht
Entree: Gratis
Het debat wordt live uitgezonden via BNR Nieuwsradio.
U P D A T E
Impressie Lancering boek Het alternatief voor de zorg in gebouw ‘Het hart van de gezondheidszorg’, Blogs Beroepseer, 19 november 2015: https://beroepseer.nl