Crowdfundingcampagne voor een nieuw op te richten nutsbank zonder risico: de depositobank

kluisOp 14 november 2015 start een crowdfundingscampagne voor de oprichting van een ‘bank zonder risico’, een depositobank. Waarom zo’n bank?
Initiatiefnemer van de depositobank is Richard van der Linde. In een video vertelt hij:

“Om tegenwoordig normaal deel te kunnen nemen aan de economie ben je gedwongen diensten af te nemen van een bank. In sommige winkels kun je al niet meer met contant geld betalen. Zonder bankrekening kun je dus geen boodschappen meer doen. Banken hebben het monopolie op betalingsverkeer en dat is een probleem. Er is maar één type bank, namelijk de risicovolle bank, die naast betalingsverkeer ook voorziet in het verstrekken van leningen, een belangrijke functie in de economie. Maar daardoor kan een bank ook omvallen. Als leningen niet meer worden terugbetaald, kan er een probleem ontstaan. Banken mogen niet omvallen want daardoor zou de hele economie tot stilstand komen, omdat ze nog steeds de betaalfunctie hebben in de economie. En daar komen we op het punt: mensen die hier niet aan willen en een alternatief zoeken, vinden geen alternatief”.

Van der Linde is bezig met een team experts een bank op te zetten die volledig veilig is. Een bank zonder winstoogmerk en volledig transparant in de kosten die worden gemaakt. Deze depositobank met 100% reserve wordt de eerste échte nutsbank van Nederland, een bank die van niemand is, maar voor iedereen. De bank wordt ondergebracht in de Stichting Full Reserve.

Mogelijk bij 16.000 ‘oprichters’

Mensen krijgen nu de mogelijkheid om gebruik te maken van giraal betalingsverkeer zonder dat ze hun geld uitlenen aan risicovolle banken. Doel is een stabieler eurosysteem zonder ‘too big to fail banken’ en perverse prikkels. Het geld van klanten wordt ondergebracht bij De Nederlandsche Bank. Daarmee is het passief; het wordt niet aangewend voor leningen aan consumenten, bedrijven of andere banken.
Met een rekening bij de depositobank kun je geld ontvangen, bewaren en uitgeven zoals dat ook met een betaalrekening van een risicovolle bank kan.

De depositobank wordt mogelijk als er 16.000 ‘oprichters’ zijn vóór 16 januari 2016. Van een oprichter wordt een éénmalige incassomachtiging gevraagd van € 50. De verwachting is dat het ongeveer een jaar gaat duren voordat de bank actief is. Stichting Full Reserve incasseert de € 50 alleen als aan de voorwaarden, waaronder het aantal van 16.000 rekeninghouders, is voldaan. Met deze bijdragen worden de jaarlijkse vaste kosten gedekt.

De Raad van Bestuur van de bank zal bestaan uit andere personen dan de initiatiefnemers, en conform de eisen van De Nederlandsche Bank worden samengesteld.

Informatie over voorwaarden waaraan de nieuwe bank moet voldoen staat op de site van Full Reserve. Ook informatie over de initiatiefiefnemers en de leden van de toekomstige RvB. Op de site kun je je ook aanmelden als oprichter, en dus als toekomstig rekeninghouder: www.fullreserve.nl/page/depositobank (Website bestaat niet meer)

Op het televisiekanaal RTL Z is een video te zien over De bankier van de toekomst, waarin ook Eric Smit van Follow the money, het multimediaal platform voor financieel-economische (onderzoeks)journalistiek, aan het woord is. Hij vertelt hoe innovatie gaat vreten aan de grote banken en het ‘too big to fail’ probleem gaan oplossen. Aan het woord is eveneens de auteur van het op 2 november 2015 verschenen boek De geldrevolutie van Frederieke Hegger dat gaat over technerds die de bankiersector overnemen: www.youtube.com/watch?v=FEDg2Sxgmtg

Zie  ook de video The end of banking op site van Economie, filosofie en kunst, 2 november 2015. (Site is van naam veranderd in mjvdl.com): https://mjvdl.com/2015/11/02/the-end-of-banking/

U P D A T E  II

Depositobank
Van 16 oktober tot en met 23 december 2015 heeft Stichting Full Reserve een crowdfunding campagne gedraaid voor een depositobank. Het doel was 16.000 Oprichters te vinden die bereid waren om vooraf € 50 te betalen en hiermee de oprichting van een depositobank, een bank die 100% reserve aanhoudt, mogelijk te maken.

Eén van de voorwaarden was dat er duidelijkheid was over de haalbaarheid van een vergunning. Alhoewel Stichting Full Reserve uitvoerig onderzoek had laten verrichten naar de mogelijkheden, was na zes maanden de conclusie van DNB dat het niet mogelijk was om een dergelijke bank op te richten in Nederland.

Stichting Full Reserve heeft aansluitend besloten de campagne te staken en verder onderzoek te verrichten naar de juridische mogelijkheden voor een depositobank. De campagne heeft ruim 2.400 Oprichters opgeleverd.

U P D A T E  I

Hoe verder met het geldstelsel? Martijn-Jeroen van der Linden op blog https://mjvdl.com/author/clubrealiteit/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer