Skip to main content

Landelijke campagne gestart tegen pesten op het werk

Ruim een kwart van de mensen in Nederland is wel eens gepest door collega’s of leidinggevenden. Afgelopen jaar waren een half miljoen werknemers slachtoffer van pesterijen op de werkvloer. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) start op 1 juni 2015 een campagne om dit probleem tegen te gaan.

Pesten op werk heeft grote invloed op de mensen die het overkomt en zorgt naar schatting jaarlijks voor vier miljoen extra verzuimdagen. Dat betekent 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO. Onderzoek in opdracht van het ministerie van SZW liet zien dat de helft van de leidinggevenden en veertig procent van de werknemers wel eens heeft meegemaakt dat een collega werd gepest.

De campagne van minister Asscher richt zich niet alleen op de werknemers die pesten of gepest worden: “Zeven miljoen collega’s hebben elke dag de kans om pesten op de werkvloer te stoppen. Werkgevers en werknemers moeten het onderwerp bespreekbaar maken, met elkaar het taboe doorbreken. Want over de gevolgen van pesten moeten we niet lichtzinnig denken. Het tast de waardigheid aan van de mensen die het overkomt, verpest het plezier in het werk en leidt tot psychische problemen en uitval”.

Werknemers en werkgevers kunnen vanaf 1 juni op check je werkstress (zie Update II onderaan) terecht voor informatie over het herkennen en stoppen van pesten door collega’s. Ook worden via radiocommercials werkgevers en werknemers opgeroepen om werk te maken van de aanpak van pesten. Minister Asscher bezoekt op 1 juni het Amphia Ziekenhuis in Breda dat veel aandacht besteedt aan omgangsvormen op de werkvloer en het voorkomen van pesterijen tussen werknemers.

Ministerie van SZW start campagne tegen pesten op het werk, Ministerie van Sociale Zaken, 31 mei 2019: https://www.arboportaal.nl/actueel/nieuws/2015/05/31/ministerie-van-szw-start-campagne-tegen-pesten-op-het-werk ( Niet meer beschikbaar). Zie voortaan: hwww.arboportaal.nl/onderwerpen/pesten-op-het-werk

Stichting Pesten op de werkvloer: http://pestenopdewerkvloer.nl

Pesten op het werk en Handige links over pesten op het werk van FNV: https://www.stoppestennu.nl/pesten-op-het-werk-pak-het-aan-en-doe-de-pesttest-pesten-op-het-werk-van-fnv

U P D A T E  II

Koerskaart ‘Van werkstress naar werkplezier’. Kom er met deze koerskaart achter hoe je goed, gezond en met plezier kan blijven werken. Deze kaart helpt bij het in dialoog gaan over werkstress en werkplezier. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Arboportaal, september 2018:  www.arboportaal.nl/documenten/brochure/2018/11/09/koerskaart-van-werkstress-naar-werkplezier

U P D A T E

Op de site van de Volkskrant van 1 juni 2015 vragen Jennie Barber en Maarten Keulemans zich af of de verontrustende cijfers wel kloppen die genoemd worden in het rapport over pesten op het werk van het Ministerie van Sociale Zaken*).

In hun artikel Maken we elkaar het leven zuur op het werk? maken ze een inventarisatie van de meest opmerkelijke beweringen. Daaronder valt ook de berekening van de schade door pesten, zo’n 900 miljoen euro per jaar aan loonkosten die worden doorbetaald.
De schrijvers oordelen dat deze niet goed te controleren zijn. TNO-onderzoeker Van den Bossche: “De maatschappelijke schade is nog niet goed onderzocht, dus enige terughoudendheid is wel op zijn plaats”.
De andere cijfers worden twijfelachtig genoemd. Het is dus twijfelachtig of een kwart van de werknemers wel eens gepest is door collega’s’ en of er meer pesterijen op het werk voorkomen door de economische crisis.

*) Factsheet onderzoek SZW Pesten, Ministerie van Sociale Zaken: www.arboportaal.nl/

Maken we elkaar het leven zuur op het werk? door Jennie Barbier, Maarten Keulemans, de Volkskrant, 1 juni 2015: www.volkskrant.nl