Campagne ‘Versterking medezeggenschap’: extra budget voor goede start nieuw schooljaar 2015-2016

Wat te doen om de medezeggenschap op school te verbeteren? In het kader van de campagne Versterking Medezeggenschap heeft het ministerie van Onderwijs (OCW) een extra budget ter beschikking gesteld om medezeggenschapsraden*) én hun bestuurder een goede start te laten maken voor het nieuwe schooljaar 2015-16. U kunt u opgeven voor een dag- of avonddeel van circa vier uur op locatie met een gekwalificeerde trainer/adviseur, afkomstig van de verschillende onderwijsbonden en besturenraden op kosten van het ministerie.

Tijdens de bijeenkomst is er ruimte voor de praktische organisatie van de medezeggenschap, zoals het maken van een jaarplanning of een communicatieplan. Maar ook fundamentele onderwerpen kunnen worden besproken, zoals het nut van medezeggenschap en de invulling ervan in de school. In het tweede deel van de bijeenkomst vindt een gesprek plaats met de bestuurder om met elkaar de wederzijdse ambities te bespreken. Dit kan een goede aanzet zijn tot een ambitiegesprek later in het jaar.

Intake
Ter voorbereiding op de bijeenkomst houdt de trainer een intakegesprek en maakt de MR een medezeggenschapsscan om een maatwerkprogramma te kunnen samenstellen. Tijdens de training werkt de MR aan onderwerpen die hij zelf inbrengt. Voor de een is dat de jaarplanning, voor de ander de taakverdeling en rolopvatting binnen de raad of het formuleren van een missie en een visie. Ook voor het gesprek met de bestuurder kunnen eigen onderwerpen worden ingebracht.

Om in aanmerking te komen voor deze aanbieding moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De bijeenkomst vindt plaats tussen 1 mei 2015 en 1 november 2015
  • Het merendeel van de MR-leden is hierbij aanwezig
  • Het bevoegd gezag (of een vertegenwoordiger) is in het tweede deel van de training beschikbaar

Het aanbod geldt tot het budget op is. De sluitingstermijn is 1 oktober 2015.

*) De Wet medezeggenschap op scholen (Wms) is op 1 januari 2007 van kracht geworden. Het doel van de wet is de posities van leerlingen, ouders en personeel in de medezeggenschap te versterken. De Wms verving de Wet medezeggenschap onderwijs 1992 (WMO 1992).

Voor aanvraagformulier en meer info: Quickstart Medezeggenschap: een goede start voor het nieuwe schooljaar, 28 april 2015: www.infowms.nl (formulier niet meer beschikbaar). Zie verder: Quickstart Medezeggenschap: https://www.infowms.nl/content/quickstart-medezeggenschap

omslag da s nou goede medezeggenschap

Da’s nou goede medezeggenschap’. Tipboek voor medezeggenschap in het primair en voortgezet onderwijs, maart 2015: https://docplayer.nl/7067975-Inhoud-1-inleiding-3-6-tips-voor-een-goede-mr-en-overlegvergadering.html

Thema: Relatie MR–schoolbestuur, WMS: https://www.infowms.nl/content/thema-relatie-mr-schoolbestuur

Advies ‘goede medezeggenschap’ in het onderwijs: https://www.infowms.nl/

Wet medezeggenschap op scholen: https://www.infowms.nl/

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer