Nieuwe MakerSchool geeft advies en ondersteunt bij ontwikkelen makersonderwijs op uw eigen school

Scholen uit het primair en voortgezet onderwijs die kennis willen maken met de Makersbeweging in het onderwijs kunnen nu terecht bij de op 19 mei 2015 officieel geopende MakerSchool, een initiatief van de X11 School voor grafimedia en Rotslab in Utrecht.

De X11 School voor grafimedia is een kleine vmbo school in Utrecht voor leerlingen die de creatieve kant op willen. Rotslab – een netwerk gericht op de maakbaarheid van de stad – beschikt over een Fablab, een fabricatielaboratorium met computergestuurde machines voor het maken van prototypen en modellen. Doel van de Makerschool is leerkrachten en schoolleiding ondersteuning en begeleiding aanbieden en advies geven over vormen van techniek en lesmateriaal zodat ze zelf kunnen beginnen met makersonderwijs op hun school. In een fysieke ruimte, een “maakfaciliteit”, kunnen docenten, teamleiders en schoolleiding met hun leerlingen komen proefdraaien, experimenteren en onderzoeken wat past bij de situatie van hun eigen school.

In een video vertelt Michiel Lucassen, docent op de X11 School over de essentie van het makersonderwijs: het creatieve proces koppelen aan vaardigheden, die we tegenwoordig twenty century skills noemen en die we nodig hebben in de huidige – gedigitaliseerde – maatschappij. Keimpe de Heer vertelt over hoe je voorbij de machines kunt kijken naar creativiteit en kunt zoeken naar manieren waarop je snel van een creatief idee in je hoofd tot een werkend, tastbaar prototype kan komen. Dat gaat volgens hem in wezen over empowerment, jongeren leren hoe ze zelf met de tegenwoordig zeer toegankelijke machines zoals 3D-printers, lasercutters, borduurmachines en vinylsnijders, van idee tot een tastbaar prototype kunnen komen.
Een open blik naar de wereld om je heen, en een diep geloof in de maakbaarheid van je eigen werkelijkheid stelt je in staat eigenaar te zijn van het product, van het hele ontwikkelingsproces van idee en ontwerp tot een werkend prototype en eindproduct.

De MakerSchool: www.makerschool.nl
Bezoekadres: X11, locatie Notenbomenlaan 400, Utrecht

Video Project FabSchool op X11 in Utrecht, 1 juli 2014: www.youtube.com

Zie ook: De Makersbeweging: plezier in zelf dingen bedenken en maken, Blogs Beroepseer, 9 februari 2014: https://beroepseer.nl

makerschool

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer