Resultaten van nationale enquête naar arbeidsomstandigheden Nederlandse werknemers
Eind 2013 voerden TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) en het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) de tiende Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit. Ruim 23.000 werknemers deden mee aan het onderzoek, dat deel uitmaakt van het kennisinvesteringsprogramma van TNO en financieel wordt ondersteund door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De NEA is het grootste periodieke onderzoek naar de werksituatie van Nederlandse werknemers bekeken door de ogen van werknemers. Het doel van de NEA is om tegemoet te komen aan de informatiebehoefte van de overheid, werkgevers, vakbonden en brancheorganisaties.
In de NEA staat ‘kwaliteit van arbeid’ in brede zin centraal. Dat betekent dat naast de arbeidsomstandigheden, substantiële aandacht wordt geschonken aan de organisatie en inhoud van arbeid, arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden. Tevens komen enkele andere thema’s aan bod zoals functioneren en inzetbaarheid, opleiding en ontwikkeling, gezondheid en de balans tussen werk en privé.
De NEA wordt sinds 2003 uitgevoerd. De doelpopulatie van de NEA zijn werknemers tussen 15 en 65 jaar die in Nederland wonen en werken. Gemiddeld doen per jaar ruim 23.000 werknemers mee. De verzamelde gegevens worden door weging representatief gemaakt voor de populatie. Daardoor is het mogelijk om op basis van de NEA valide uitspraken te doen over alle werknemers van Nederland.
Download rapport Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2013 – Methodologie en globale resultaten (TNO/CBS, 2014) op de site van TNO: https://wp.monitorarbeid.tno.nl/wp-content/uploads/2020/09/Nea2013.pdf
Zie voor meer info het programma Monitoring van Arbeid van TNO, Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden: www.monitorarbeid.tno.nl/nl-nl/onderzoeken/nea/detail-van-nea/