Plasterk pakt lerarentekort aan
Het kabinet heeft ingestemd met het Actieplan van Minister Plasterk om het lerarentekort op te lossen. Mariëtte Hamer, PvdA-woordvoerder Onderwijs in de Tweede Kamer: ‘Ik ben heel erg blij dat er nu eindelijk wat wordt gedaan aan de salarispositie van de leraren. De PvdA vraagt hier al jaren aandacht voor en nu gebeurt het.’
Ruim 1 miljard euro
Sneller carrière maken voor de klas, bonussen voor leraren op moeilijke scholen en een scholingsfonds voor docenten die hun vakkennis willen verdiepen: enkele maatregelen uit het Actieplan ‘Leerkracht van Nederland’, dat nodig is om het lerarentekort op te lossen.
Het kabinet stemde afgelopen vrijdag in met dit plan van minister Plasterk, die hiervoor ruim één miljard euro uittrekt.
Tien procent meer loon
Loon naar werken is een eerste vereiste om het beroep leraar aantrekkelijker te maken. Plasterk doet nu boter bij de vis. Leraren kunnen in de toekomst sneller aan de top van hun salarisschaal komen: binnen twaalf in plaats van achttien jaar. Wie aan de top van z’n schaal zit, krijgt bij goed presteren een bindingstoeslag. Ook komen er extra arbeidsmarkttoeslagen, met name voor leraren die werken op scholen en in regio’s waar een nijpend tekort aan leraren is. Bijvoorbeeld op vmbo’s en mbo’s in de Randstad. Leraren zullen de gevolgen van dit plan duidelijk voelen in hun portemonnee. ‘In het voortgezet onderwijs bijvoorbeeld gaan leraren er gemiddeld tien procent op vooruit’, rekent Plasterk voor.
Plezier in het vak
Om betere leraren voor de klas te krijgen en om ervoor te zorgen dat leraren zelf plezier in hun vak houden, komt er een groots opgezet scholingsfonds. Dit stelt leraren in staat om bijvoorbeeld een master opleiding te volgen. Verder besteedt het Kabinet ook aandacht aan een prettige werkomgeving. Zo komt er meer ruimte voor scholen om conciërges aan te stellen.
‘Leraren zijn het cement van onze samenleving. Het is dan ook belangrijk dat door dit pakket de ontwikkeling van het vak en vakkennis kan worden verhoogd’, aldus Hamer.