Skip to main content

Thijs Roovers en Jan van de Ven

Thijs Roovers en Jan van de VenHet motto van leraren Thijs Roovers (1978) en Jan van de Ven (1981) is “Leraarschap is vakmanschap”. Dagelijks ervaren zij de magie van het lesgeven aan leerlingen op een basisschool: de vertrouwensband die je opbouwt met leerlingen, de kennis die indaalt en de glimlach als een som ineens wel lukt. Lesgeven kan je niet zomaar, dat moet je leren.

De magie wordt volgens hen bedreigd door het lerarentekort: “Als geen ander maken wij ons zorgen over wat dit tekort gaat doen met de kwaliteit van het onderwijs, met die vertrouwensband en met die glimlach die misschien wel niet komt of door niemand gezien wordt. Daarom eisten wij enige tijd terug meer investeringen in het primair onderwijs. Niemand deed het voor ons, we moesten het zelf gaan doen. Ook eisten, en kregen, we een plek aan de cao-tafel, omdat we niet het vertrouwen hadden dat de leraar gehoord werd.
Hoe vervelend dat ook is om te concluderen, het geeft ook richting voor de toekomst. Te lang is er over leraren gepraat i.p.v. met leraren. We weten inmiddels ook dat leraren betrekken bij beleid (zie o.a. het werkdrukmiddelenakkoord) werkt. Daar staan wij voor aan de lat: No more meester nice guy en doen wat ons gezegd wordt, maar het heft in eigen handen nemen als het gaat over ons vak”.

Roovers en Van de Ven werden de voornaamste gezichten van de actiegroep PO in Actie die, in maart 2017 begonnen als een Facebookgroep van bezorgde docenten in het primaire onderwijs, uitgroeide tot een lerarenvakbond. Ruim 44.000 leerkrachten uit het primair onderwijs lieten met het manifest Primair onderwijs verdient meer! een noodkreet horen: Een eerlijke salariëring en minder werkdruk. Om de verwezenlijking van de doelen te stimuleren werd een algemene dag van staking in het onderwijs aangekondigd en een grote manifestatie in Den Haag georganiseerd: 5 oktober 2017. Dat gebeurde in samenwerking met diverse onderwijsvakorganisaties en vakbonden. De opkomst voor de manifestatie was enorm. Zeker 60.000 leraren, schoolleiders, sympathisanten en bestuurders kwamen opdagen in Den Haag.

Op 13 maart 2019 presenteerden Thijs Roovers, Jan van de Ven en René Kneyber in debatcentrum De Balie in Amsterdam hun ideeën over de oprichting van een Lerarencollectief, een laagdrempelige beroepsvereniging voor alle leraren. Het Lerarencollectief is eind februari 2020 van start gegaan en berust op vier pijlers: beroepskwaliteit, informatievoorziening, betrokkenheid door directe inspraak, vertegenwoordiging.

Reacties (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.