Gesprek met longarts over “de zaak Tuitjenhorn”

tuitjenhorn2De zelfdoding van huisarts Nico Tromp uit het West-Friese dorp Tuitjenhorn op 8 oktober 2013 heeft onrust en onzekerheid veroorzaakt bij huisartsen. Tromp kwam tot zijn daad nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hem op 2 oktober op non-actief had gesteld. Het Openbaar Ministerie was een strafonderzoek begonnen na het overlijden van een aan slokdarmkanker lijdende patiënt op 19 augustus. De patiënt was terminaal ziek en liep het gevaar langzaam te stikken.

Volgens een bij hem stage lopende co-assistente zou Tromp zijn patiënt een te hoge dosering morfine hebben toegediend. Zij meldde haar klacht aan een begeleider van het AMC die vervolgens de inspectie inschakelde.

Het optreden van inspectie, justitie en AMC houden de gemoederen van artsen nu al wekenlang bezig. Zij vrezen nu ook te worden aangehouden door de politie als ze meewerken aan levensbeëindiging.
In het NOS-radiogesprek – Zaak-Tuitjenhorn leidt tot veel onzekerheid onder artsen – van 24 oktober 2013 vertelt Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en hoofdredacteur van het Leerboek Palliatieve Zorg wat er allemaal komt kijken bij het behandelen van een terminaal benauwde patiënt en geeft hij commentaar op het optreden van de academische huisartsenopleiding in Amsterdam, de Inspectie en het Openbaar Ministerie.

Bij alle ophef over het optreden van de diverse instanties, dreigen er twee dingen op de achtergrond te raken: de toestand van de echte terminale patiënt die zich makkelijk in een soort niemandsland bevindt waar kennelijk niemand meer de verantwoordelijkheid heeft en het noodzakelijke individuele optreden van de dokter die op enig moment er alleen voor staat en moet beslissen en handelen.

Klik hier voor luisteren naar Sander de Hosson in het NOS-radiogesprek: https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/onderwerpen/163046-zaak-tuitjenhorn-leidt-tot-veel-onzekerheid-onder-artsen
Duur van de audio: 5:40 min. (Niet meer beschikbaar)

Lees ook de blog van Sander de Hosson van 26 oktober 2013: Abusis non tillit usum: http://shosson.webnode.nl

Patiënt gaat dood met morfine, niet aan morfine, interview met longarts Sander de Hosson, door Niels Markus, 28 oktober 2013 in dagblad Trouw: http://www.trouw.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer