Burning-out in het ziekenhuis

burning out film 2In de film Burning Out volgt de Waalse filmmaker Jérôme le Maire een jaar lang de medewerkers van de afdeling chirurgie van het St. Louis ziekenhuis in Parijs. Voor hij begon met filmen, had hij al een jaar lang voorbereidend werk gedaan. Le Maire laat zien dat bezuinigingen en efficiëntie een funeste uitwerking hebben op de sfeer op de afdeling. Ze veranderen de afdeling in een operatiefabriek vol stress en ruzies. Zware werkdruk, extreme stress en te weinig personeel eisen hun tol. Iedereen, artsen en verplegend personeel, maar ook de manager en de schoonmaker lopen op hun tandvlees.

Een overwerkte arts  verzucht: “We proppen, proppen en proppen”, na een blik op het planningsbord. Ondertussen hamert het management op nog meer efficiëntie en kostenbesparingen. Hoe lang gaat dit nog goed?
Le Maire laat op onverhulde en ontluisterende wijze de naderende burn-out van onze gezondheidszorg zien. Geen deur bleef voor hem gesloten: hij filmde operaties, rond de koffietafel en bij de talloze vergaderingen. Duidelijk partij kiezend voor het personeel, stelt hij de mensen en hun emoties centraal. Soms neemt hij zelf deel aan de gesprekken. Eén arts neemt zes maanden verlof om te voorkomen dat hij echt instort. Als hij fris terugkomt, is Le Maire nog altijd aan het filmen.

Het blijkt dat, ondanks pogingen van managers, een ziekenhuis niet te runnen is als een fabriek. Er zit eigenlijk niets anders op dan zelf het heft in eigen hand te nemen. Een ouderwetse ideeënbus vol goede plannen en ideeën blijkt verantwoordelijk voor weer wat hoop bij de artsen. Hoe zou het zijn als artsen en verpleegkundigen weer eigenaar worden van hun beroep en zelf kunnen bepalen wat er moet gebeuren om goed werk te kunnen verrichten? En dat managers hen daarin bijstaan?

Burning Out wordt vertoond op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) op 19, 22, 23, 24 en 25 november 2016 in de Amsterdamse bioscopen Tuschinski, De Brakke Grond en Munt 11. Vanaf 25 november ook op andere locaties in Nederland. Duur van de film 105 min. Zie hieronder de trailer.

Lees het interview met Le Maire in de VPRO Gids, Opgebrand, 30 oktober 2016: “Onze hele maatschappij lijdt aan burn-out. Na iedere screening in welk land ook, komen er mensen naar me toe die zeggen: op mijn werk is het precies zo”: www.vpro.nl
Zie ook: IDFA-documentaire Burning Out over werkdruk in de zorg: http://nos.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer