Skip to main content

Verslag werkbezoek delegatie Stichting Beroepseer aan prof. Howard Gardner op Harvard

In de week van 17 oktober 2016 heeft een delegatie van de Stichting Beroepseer een werkbezoek gebracht aan de Graduate School of Education aan Harvard University (Cambridge, MA) in de VS.
De Stichting Beroepseer werkt sinds 2009 samen met deze school, en meer in het bijzonder met de onderzoeksgroep van professor Howard Gardner. Toen ik in 2008 bezig was met het maken van het boek Beroepstrots (2009) ontdekte ik tijdens mijn onderzoek het Good Work Project.

Dit project was een initiatief van Gardner samen met twee andere topwetenschappers, William Damon en  Mihaly Csikszentmihalyi. Zij zagen in het begin van de jaren negentig dat steeds meer klassieke professies in de problemen aan het komen waren: ze verloren hun aanzien, waren ‘moreel’ de draad kwijt en verschillende waren in de macht geraakt van de ‘markt’ en het geld. De drie wetenschappers wilden daarvoor aandacht vragen en startten in 1995 met het Good Work Project. Een project op het snijvlak van wetenschap en maatschappij. Hierin gingen ze op zoek naar wat uitstekende, integere professionals in verschillende beroepsgroepen onderscheidde. Daaruit kwam onder andere het inzicht voort dat deze professionals drie eigenschapen wisten te combineren: Excellence, Ethics & Engagement (vakmanschap, morele verantwoordelijkheid & persoonlijke betrokkenheid). Dit Goed Werk-project heeft bijna vijftien jaar gedraaid. Hieruit zijn verschillende (boek)publicaties voortgekomen. Daarnaast heeft de onderzoeksgroep een Good Work Toolkit ontwikkeld, een methodiek om middelbare scholieren aan het denken te zetten over wat goed werk is. In het boek Beroepstrots hebben we een door de initiatiefnemers geschreven overzicht geplaatst van de resultaten van vijftien jaar Good Work Project.

In 2009 heb ik Howard Gardner een half uur kunnen spreken in de lobby van het NH-hotel Utrecht. Hij was toen meteen geïnteresseerd in de Stichting Beroepseer en zag deze als een zeer welkome Europese voortzetter van het Goed Werk-project dat toen net op zijn einde liep. Hij hoopte ook dat Europa een betere voedingsbodem zou bieden voor voortzetting van het project. In de VS was er te weinig respons geweest. Hij was niet optimistischer geworden over de mogelijkheden het tij in de VS te keren.

Lees het hele verslag Delegatie Stichting Beroepseer naar Harvard: https://beroepseer.nl

U P D A T E

Colleagues from the Netherlands Visit The Good Project, door Daniel Mucinskas, The Good Project, 17 januari 2017: www.thegoodproject.org/good-blog/2017/1/17/colleagues-from-the-netherlands-visit-the-good-project