Apothekers willen af van regeldruk en administratieve rompslomp

taco van witsen thumbMet de introductie van machtigingen tien jaar geleden begon de administratieve rompslomp voor de apothekers. Regeldruk en werklast namen toe. Taco van Witsen van De Schinkel Apotheek in Amsterdam vertelt wat er allemaal komt kijken voordat de patiënt zijn medicijnen kan afhalen in de apotheek.

Van Witsen beschouwt dit beleid als een soort motie wantrouwen aan het adres van de apotheker. Men wil controleren of wat voorgeschreven wordt juist is. Maar wij zorgverleners, zegt hij, zijn natuurlijk gebaat bij goede farmatherapie voor de patiënt. Die heeft natuurlijk niets aan slechte medicijnen, slecht voorgeschreven medicijnen, of slecht gebruik van medicijnen. Nu moet de apotheker controleren of bij het recept de machtiging aanwezig is, of de machtiging ook goed is ingevuld en voldoet aan de criteria. Als de apotheker dat niet doet, moet de apotheker de patiënt terugsturen naar de arts, die dan een nieuwe machtiging moet uitschrijven. Òf de patiënt moet zelf betalen.
Als dat niet gebeurt, ligt het risico bij de apotheker en presenteert de zorgverzekeraar na afloop de rekening aan hem.

Een andere vorm van romsplomp is het preferentiebeleid. Elke zorgverzekeraar heeft zo zijn eigen voorkeur waardoor de apotheker voor iedere zorgverzekeraar een ander geneesmiddel moet leveren. Dat werkt fouten in de hand en, wat erger is, de therapietrouw wordt ermee geschaad. Mensen krijgen een andere dosis dan ze gewend zijn en gaan dubbel slikken, of helemaal niets omdat ze het niet vertrouwen. Ook het begeleidingsgesprek bij aflevering van een medicijn leidde tot veel discussie, waardoor de werkvreugde van de medewerkers in de apotheek zienderogen afnam.

Het actiecomité van huisartsen Het roer moet om heeft in 2015 voor elkaar gekregen dat er met overheid en verzekeraars afspraken zijn gemaakt over het terugdringen van de grenzeloze verzameldrift van gegevens. Het wordt tijd dat de apothekersbranche zich ook opmaakt voor zulke afspraken. Dat komt de patiënt ten goede en is goed voor de apotheker en zijn medewerkers. Zij willen ook hun beroep weer naar behoren en met plezier kunnen uitoefenen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer