Skip to main content

De sociale vooruitgangsindex laat ons op een geheel nieuwe manier naar de wereld kijken

michael green social progress indexHet bruto binnenlands product (bbp) heeft ons leven gedefinieerd en gevormd in de afgelopen tachtig jaar. De term werd geïntroduceerd door de Amerikaanse econoom Simon Kuznets en werd al gauw de maatstaf van economische vooruitgang van een land. Als norm van onze levensstandaard, kreeg het bbp als het ware de status van een soort stenen tafelen. Maar, het bbp wordt steeds minder bruikbaar als leidraad voor onze ontwikkeling. Onze maatschappij heeft behoefte aan een effectievere meetmethode om in de behoeften van de 21ste eeuw te voorzien: de sociale vooruitgangsindex (Social Progress Index).

De Engelse sociale vooruitgangsdeskundige Michael Green vertelt hoe dit hulpmiddel de maatschappij kan meten op grond van drie criteria. Bij toepassing krijgen we een compleet andere uitkomst in rangorde van landen. Het land met de hoogste score in sociale vooruitgang is Nieuw-Zeeland en net boven Brazilië staat een supermacht in sociale vooruitgang: Costa Rica.

De sociale vooruitgangsindex is gebaseerd op echte dingen die ertoe doen voor echte mensen. Heb ik genoeg te eten? Kan ik lezen en schrijven? Ben ik veilig? Heb ik rechten? Leef ik in een maatschappij waar ik niet gediscrimineerd word? Is mijn toekomst en die van mijn kinderen beschermd tegen een verwoest milieu? Allemaal vragen over welzijn die het bbp niet beantwoordt en niet kan beantwoorden.

Aan het slot van zijn lezing vraagt Green zijn toehoorders zich voor te stellen hoe het zou zijn als de sociale vooruitgangsindex werd toegepast. Stel je voor dat we konden meten wat non-profit- en liefdadigheidsinstellingen, vrijwilligers, maatschappelijke organisaties werkelijk bijdragen aan onze maatschappij. Stel je voor dat bedrijven niet alleen concurreerden op hun economische bijdrage, maar op hun bijdrage aan sociale vooruitgang. Stel je voor dat we politici konden afrekenen op het werkelijk verbeteren van het leven van mensen. Stel je voor dat we konden samenwerken – overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties – ervoor zorgen dat deze eeuw de eeuw van de sociale vooruitgang wordt.

Duur video: 14 min., met Nederlandse ondertiteling en vertaald transcript van Roel Verbunt.