Podcastserie ‘Operatie aangeklaagd’: Wat doet een tuchtklacht met een zorgverlener?

In de podcastserie Operatie aangeklaagd van beroepsvereniging voor zorgverleners VvAA vertellen zij openhartig over een tuchtklacht die ze van een patiënt of cliënt kregen. Een huisarts, een gynaecoloog, een dierenarts en een chirurg blikken terug op de afhandeling en de impact van het hele proces.
VvAA maakt sinds najaar 2021 Operatie aangeklaagd met het doel moeilijke onderwerpen binnen de zorg bespreekbaar te maken en van elkaar te leren.

A F L E V E R I N G E N

Huisarts Geert-Jan

Een patiënt van huisarts Geert-Jan krijgt van een doktersassistent een injectie in de bil, waarna een complicatie optreedt. Hoewel de complicatie op tijd wordt onderkend en aangepakt, is voornamelijk de partner van de patiënt ontevreden over de afhandeling. Geert-Jan krijgt een tuchtklacht. “Als ik kritisch naar mijn handelen keek, had ik niet het gevoel dat er veel mis was gegaan.” De klacht wordt gegrond verklaard, ook in hoger beroep. Hierna besluit Geert-Jan klachten ‘leuk’ te gaan vinden: “Ik heb me voorgenomen me zo open mogelijk op te stellen.”

Gynaecoloog Marjolein

Gynaecoloog Marjolein ontvangt vijf jaar na een nachtdienst een klacht van een vrouw die destijds zwanger was en klaagde over veel pijn. De dienstdoende arts-assistent had haar een afwijkende hoeveelheid medicijnen gegeven toen Marjolein in het ziekenhuis lag te slapen. Uiteindelijk overlijdt de baby. “Ik liet niet zien hoe aangeslagen ik was, terwijl ik dat wel was.”

Dierenarts Paul

Dierenarts Paul onderzoekt in een periode van twee maanden regelmatig een hond met vage, niet-specifieke klachten. Met zijn eigenaar kan hij het prima vinden. “Ik had het gevoel dat we hetzelfde pad bewandelden.” Na een periode stuurt Paul de hond door naar een medisch specialist. Deze constateert dat Paul wellicht in een eerder stadium iets over het hoofd heeft gezien. Niet lang daarna krijgt hij een tuchtklacht. Aan de steun van zijn werkgever heeft hij deze periode veel.

Vaatchirurg Ran

Vaatchirurg Ran is al met pensioen wanneer hij, net als twee voormalige collega’s, thuis een klacht ontvangt. Drie jaar geleden zou hij onzorgvuldig hebben gehandeld nadat een patiënt complicaties kreeg na een operatie aan haar hoofdslagader. Hij komt voor de eerste keer met het tuchtcollege in aanraking en gaat er met vertrouwen in: “Alles was opgeschreven. Van medische handelingen tot en met notities als ‘familiegesprek in goede sfeer verlopen.”

Klik op afbeelding hieronder voor podcast op Spotify

 

Magazine ‘Betrokken’

In het online magazine Betrokken spreken zorgverleners in artikelen en video’s openhartig over zaken die anders liepen dan gewenst. Ga naar Betrokken: over omgaan met (en het voorkomen van) klachten en claims: https://www.vvaa.nl/nieuws-en-kennis/ledenthema/klachten-en-claims-in-de-zorg/magazine-betrokken/bekijken
of https://media.umbraco.io/vvaa/o1fpjlum/vvaa-magazine-betrokken-omgaan-met-klachten-en-claims.pdf

Podcast van alle afleveringen: www.vvaa.nl/nieuws-en-kennis/ledenthema/klachten-en-claims-in-de-zorg/podcast-operatie-aangeklaagd
of www.bnr.nl/vanonzepartners/operatie-aangeklaagd

VvAA: www.vvaa.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer