De macht van de toets in het onderwijs
KRO Brandpunt zond op Nederland 2 op 24 november 2013 een reportage uit over de macht van de toets in het onderwijs. Wordt er in Nederland tegenwoordig teveel getoetst?
Toetsengekte, toetsterreur. Veel schooldirecteuren hebben er wel een eigen term voor: de hoeveelheid taal en rekentoetsen die kinderen vanaf hun zesde jaar over zich heen krijgen.
Het kabinet is van plan een verplichte eindtoets in te voeren voor alle leerlingen in groep 8 en ook in het voortgezet onderwijs komen er nieuwe verplichte toetsen bij. Steeds is er één commercieel bedrijf dat ze mag maken en leveren: Cito BV.
Henk van der Aa over de ‘Citoïsering’ van ons onderwijs. Hoe Nederland verslaafd raakte aan toetsen, spreadsheets en harde cijfers.
Een reactie van kijker Rikie Helfferich: “Nog in de tijd van Maria v.d. Hoeven heb ik al gereageerd op het feit dat de inspectie zich alleen maar bekommerde om toetsresultaten! Als je als leerkracht de ‘papieren’ maar op orde had, was de inspectie tevreden… Ik dacht met Plasterk een beter tijdperk aan te gaan treffen, maar ik zie dat het papierwerk voor leerkrachten alleen maar is toegenomen ipv afgenomen!!! (ben zó blij dat ik nog maar alleen als invaljuf werk!). Wanneer mogen we weer eens gewoon gaan lesgeven ipv kinderen op toetsen voor te bereiden? Zorg voor goed opgeleide leerkrachten en dan kan de kwaliteit prima zijn!”
De macht van de toets, Reportage KRO Brandpunt, 24 november 2013 Nederland 2: https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/243528/Brandpunt.html#
Zie ook het Dossier CITO van Didactief, onafhankelijk vakblad voor het onderwijs: http://didactiefonline.nl