Skip to main content

Green On: een nieuwe manier van bedrijfsvoering op basis van special forces-principes

Green On wordt het ‘spannendste managementboek van Nederland’ genoemd. Het bevat verhalen van special forces-soldaten
die op basis van principes van de special forces (speciale eenheden) bedrijven willen inspireren tot een wezenlijk andere aanpak van werken. Volgens de auteurs maakt Green On een einde aan teveel vergaderen, micromanagment en besluiteloosheid. Het boek stond na verschijnen in september 2021 binnen enkele dagen op nummer een van de Managementboek Top 100. Een herdruk wordt verwacht in juli 2022.
Special operations forces zijn speciaal getrainde militaire eenheden die operaties uitvoeren zoals verkenningen, onconventionele oorlogsvoering en contra-terrorisme. De term Green On verwijst naar het lampje dat op groen springt als de klep opengaat van een parachute tijdens een sprong.
Het boek is geschreven door ondernemers dr. Joris Janssen en prof. dr. ir. Daan Dohmen van het digitale zorgplatform Luscii Healthtech, in samenwerking met Richard Bergmans, voormalig special forces operator en de nog steeds in operationele dienst zijnde Thomas en Max.

Niet meer vergaderen

Green On wil zeggen het verbinden van militaire acties en een speciale manier van bedrijfsvoering. Het is een verfrissende manier van een bedrijf runnen, of dat nu een startup of een groot bedrijf betreft. Werken daar is anders. Je kunt de directie ontslaan, of de managers die je niet meer nodig hebt. Daarvoor in de plaats ga je rolgericht samenwerken. Medewerkers vervullen alleen die rol waar ze energie van krijgen. Op die manier houden ze veel tijd over, ze hoeven immer niet niet meer te vergaderen.

Rudy Kor schrijft in een recensie van GREEN ON op Management boek:

­“In Green On komen twee soorten verhalen voorbij: verslagen van militaire acties en een illustratie van de invoering van een specifieke manier van organiseren in één organisatie. Dat gegeven maakt het tot een bijzonder boek”.
Even verderop schrijft hij dat Janssen en Dohmen opmerkten dat in hun bedrijf  de nieuwe generatie medewerkers meer verwachtte van een organisatie dan winstbejag en een geoliede machine. Ze willen impact, meedenken, groeien, zingeving en een transparante werkcultuur.
Green On stelt de kracht van mensen boven de processen.
Bij Luscii heeft het team medewerkers veel vrijheden: “Door onszelf steeds een beetje slimmer te organiseren, kwamen we erachter dat we hetzelfde en zelfs meer konden bereiken in minder tijd. Geïnspireerd door de special forces, die, als zij niet op missie zijn ook een vierdaagse werkweek hebben, besloten wij begin 2021 alle medewerkers hiervan te laten profiteren door het invoeren van een vierdaagse werkweek met een vijfdaags salaris”.

Toegevoegde waarde

Volgens Richard Bergmans hebben mensen met een achtergrond bij defensie, of die bij de overheid hebben gewerkt of een dienende functie hebben gehad, veel toegevoegde waarde in de maatschappij. Ze zijn zich daar zelf meestal niet van bewust: “De karaktereigenschappen die we hebben, de normen en waarden bij defensie, op tijd komen, iets heel kleins, zijn zaken waar het bedrijfsleven heel veel van kan leren”.
Op de vraag of hij iets ziet in het bedrijfsleven waar defensie nog van kan leren, antwoordt hij: “Behoud van personeel. Het waarderen van je personeel”.

Green On – ‘Richtlijnen om rolgericht te werken’, door Rudy Kor, Managementboek, 29 november 2021: www.managementboek.nl

Green on: een spectaculair andere kijk op management, door Charles Sanders, Financieel Management, 8 oktober 2021: https://financieel-management.nl

Hieronder video van Scherpschutters – gemeenschap van geestverwanten met affiniteit tot de krijgsmacht: SPECIAL FORCES principes in TEAMS is GREEN ON. Gastheer Marc Pollen van Scherpschutters in gesprek met ondernemer Daan Dohmen en oud-commando Richard Bergmans, 13 juni 2022. Duur 68 min.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.