Gids en podcastserie bij ‘Onzekere zaken’: Een open blik cultiveren en niet bang zijn voor een onzekere toekomst

Accepteren van onzekerheid, of die zelfs opzoeken, is niet iets dat ons makkelijk afgaat. Zeker niet bij het openbaar bestuur. Daar bestaat over het algemeen juist grote behoefte aan controle en rust.
Met het boek Onzekere zaken kunnen we leren omgaan met een specifiek soort onzekerheid. Niet de persoonlijke onzekerheid over bijvoorbeeld je eigen kunnen, maar de onzekere omgeving, de onbekende toekomst, de verrassing. Deze gids vertelt niet wat de toekomst brengen gaat, want dat weten we niet,  maar helpt wel bij het navigeren door een onbekende toekomst. Onzekere zaken is een gids met praktische raad die houvast biedt in veranderende omstandigheden.

Het eerste essay gaat over innovatiewetenschap en de betekenis van onzekerheid voor publieke professionals. Daarna volgt een verzameling van manieren van omgaan met een onzekere toekomst en een reflectie van wetenschappers, kunstenaars en ontwerpers. De gids stimuleert zelf  aan de slag te gaan en zelf na te denken over de eigen werkzaamheden, met al zijn grillen en onverwachte wendingen. Zowel individueel als in teamverband.

Podcastserie

Naast de gids is er de Podcastserie Onzekere zaken waarin het onderwerp onzekerheidsvaardigheden centraal staat. Onzekerheid over de toekomst zal er altijd zijn, de vraag is hoe we daarmee omgaan en hoe we onzekerheidsvaardig kunnen worden. De podcastserie bereidt professionals niet voor op dé toekomst, maar op meerdere toekomstvormen. Het is nu eenmaal zo dat als je aanvaardt dat de toekomst onzeker is, je beter in staat bent deze vorm te geven.

Onderwerpen podcastserie

Aflevering 1: De verhalen die we onszelf vertellen
Aflevering 2: Taal creëert de werkelijkheid
Aflevering 3: Democratie is niet voor bange mensen
Aflevering 4: Over de hele grote veranderingen
Aflevering 5: Zwarte zwanen en hoe we ermee omgaan
Aflevering 6: Het gesprek over het juiste
Aflevering 7: De maakbare samenleving

Gids en podcastserie zijn een initiatief van kennisinstituut BrabantKennis van de provincie Noord-Brabant, Fontys hogescholen en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
De gids is geschreven door Jos van den Broek, Tessa Cramer, Piera Fehres, Thomas Hogeling, Harm de Jong, Timo Nijssen, Tessa Petrusa, Merlijn Twaalfhoven. Het voorwoord is geschreven door componist Merlijn van Twaalfhoven en futurist Tessa Cramer. Ze schrijven:

“In deze gids leer je kijken naar de wereld vanuit het perspectief van kunstenaars, ontwerpers en toekomstdenkers. Met een frisse, onbevangen blik, ruimte voor onderzoek, het stellen van nieuwe vragen en een heleboel verbeeldingskracht kunnen we de toekomst aanraakbaar maken. Door verhalen te vertellen, fantasieën de ruimte te geven en te durven dromen, komt er een vraag naar boven die we vaak vergeten te stellen: wat is dat, een goede wereld?
We hoeven niet direct een antwoord te geven. Het antwoord komt in deze gids naar boven als we als archeologen, langzaam en aandachtig stenen en los zand wegborstelen. Een van de conclusies van onze uitgerekte gesprekken was: in elk van ons schuilt een kunstenaar en toekomstdenker. Elk van ons heeft het vermogen om met nieuwe ogen naar oude thema’s te kijken. Daarom cultiveren we die open blik en helpen we je wendbaarheid vergroten, zodat je bij een volgende onverwachte gebeurtenis weet hoe je door het niet-weten kunt navigeren. Dat stelt ons in staat om onverminderd koers te zetten naar een nieuwe horizon, die goede wereld”.

Downloaden gids voor Onzekere zaken, een uitgave van BrabantKennis, Fontys hogescholen en Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, september 2021: https://onzekerezaken.nl/wp-content/uploads/2021/11/Onzekere-Zaken-gids_pdf.pdf

Alle afleveringen van de podcastserie Onzekere zaken zijn te beluisteren op Spotify: https://open.spotify.com/episode/32bdvYRQycnU1W0agtukF6

Luister hieronder naar de eerste aflevering die gaat over verhalen die we onszelf vertellen, waarin presentator Michael Schaap de vraag stelt hoe om te gaan met een onzekere toekomst. Hij gaat te rade bij de wetenschap, de kunst, het bedrijfsleven, de overheid, de journalistiek, de filosofie en alle mengvoren daarvan. Hij gaat in gesprek met Tessa Cramer en Merlijn Twaalfhoven, de geestelijk moeder en vader van Onzekere zaken over de gesprekken die hij heeft gevoerd.
Kernboodschap is: ‘Het leven wordt mooier, als u onzekerheid toelaat in uw leven’. Of: ‘Omarm het ongewisse, ook in uw professionele leven“.

Meer informatie op Onzekere Zaken: https://onzekerezaken.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer