Skip to main content

Actie ‘Hart voor de GGZ’ pleit voor een nieuwe GGZ met compassie

gerrit glasGerrit Glas pleit voor een betere GGZ en roept op de actie Hart voor de GGZ te steunen. Glas is filosoof en psychiater. Sinds 2011 bekleedt hij de Dooyeweerd-leerstoel aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2016 is hij benoemd tot de eerste Nederlandse hoogleraar Filosofie van de neuro-wetenschappen van het VUmc. Hart voor de GGZ is een initiatief van psychiater Remke van Staveren. Zij begon haar actie omdat ze vindt dat de balans tussen hoofd en hart in de zorg zoek is.

Van Staveren in een interview: “Compassie is de essentie van ons vak. Het waarom. Daar waar het allemaal om draait. Om goede zorg te leveren is compassie nodig; naast vakbekwaamheid – anders zou de buurvrouw ook professionele zorg kunnen bieden – en naast een goede financiering – anders kunnen we helemaal geen zorg leveren. Maar het evenwicht tussen die drie is zoek. Waar zijn de passie voor het vak en de compassie voor de patiënt gebleven?”
Om goede zorg te leveren is dus compassie nodig, naast vakbekwaamheid en een gezonde financiering. Er kunnen eigenlijk niet genoeg acties als deze komen: je inzetten voor goede, menswaardige zorg, vooral in een tijd van bezuinigingen en bureaucratie: achter de computer zitten met rapporteren, classificeren, lijsten afvinken, tijd bijhouden.

Wie wil werken met Hart voor de GGZ kan volgens Van Staveren vandaag al beginnen door vijf punten in acht te nemen: Verantwoordelijkheid nemen; beginnen met het waarom (compassie); goed voor jezelf zorgen en voor elkaar; de ander behandelen zoals je zelf behandeld wil worden; gewoon aan de slag gaan.
In maart 2016 publiceerde Van Staveren haar boek HART voor de GGZ – Werken met compassie in een nieuwe ggz. Het staat boordevol ideeën waarmee je zó aan de slag kunt.

Op het You tubekanaal Hart voor de GGZ zijn nog meer pleidooien voor een betere GGZ te beluisteren: van de psychiaters Menno Oosterhoff en David Con, en psycholoog Kim Helmus. (https://www.youtube.com/results?q=%23HARTvoordeGGZ)