Naar een herwaardering van de ambachtscultuur en een toekomstbestendige ambachtseconomie

ambachtseconomieDe Nederlandse samenleving gaat onverschillig om met de ambachtseconomie. Ambachtelijk onderwijs is ondergewaardeerd en vakopleidingen worden bedreigd. De ontwikkeling van vakmanschap in Nederland wordt belemmerd door gebrek aan middelen, infrastructuur en een onderontwikkelde ambachtscultuur. Deze conclusies trekt hoogleraar culturele economie Arjo Klamer. Hij deed, in opdracht van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA), internationaal vergelijkend onderzoek in o.a. Nederland, Italië, Japan, Duitsland en Engeland.

Elrie Bakker, voorzitter van het Hoofdbedrijfschap Ambachten ontving tijdens het op 14 mei 2013 gehouden symposium Lang leve het ambacht, uit handen van Klamer de resultaten en een pleidooi voor de ontwikkeling van de ambachtscultuur in Nederland.
Het HBA houdt eind 2013 op te bestaan. Samen met MKB Nederland onderzoekt het HBA de mogelijkheden voor het inrichten van een facilitaire organisatie voor de ambachten, een Centrum voor Ambachtseconomie.

Elrie Bakker: “Kleine ambachtelijke branches en bedrijven hebben behoefte aan een ondersteunende facilitaire organisatie. Zij missen immers de slagkracht, de capaciteit, de kennis, de middelen en de infrastructuur om op eigen kracht hun branche en de kwaliteit van vakmanschap en ondernemerschap te borgen. Het midden- en kleinbedrijf in het ambacht is kwetsbaar, maar zeker niet zielig. Het Centrum voor Ambachtseconomie zou een stimulerende rol op zich kunnen nemen. Publieke en private partijen moeten de handen ineen slaan voor een toekomstbestendige ambachtseconomie.”
Het kabinet heeft een adviesaanvraag ingediend bij de Sociaal Economische Raad over de toekomst van de ambachtseconomie. Eind juli wordt het advies van de SER verwacht.

Bekijk na de video hieronder Lang leven het ambacht ook de reportage Het ambacht bij de buren die Margriet Brandsma in opdracht van het HBA heeft gemaakt over de Duitse ambachtseconomie: www.youtube.com 

U P D A T E

Advies Handmade in Holland – Vakmanschap en ondernemerschap in de ambachtseconomie, SER, juni 2013: www.ser.nl/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer