Skip to main content

Disruptief burgerschap en de macht van de moderne burger

Steven de Waal vertelde op uitnodiging van de Avicenna Academie voor Leiderschap over de betekenis van disruptief burgerschap. Met disruptie wordt bedoeld dat markten worden opgeschud door organisaties met verrassende producten en diensten en innovatieve businessmodellen. Door technologie krijgt de disruptieve markt steeds meer informatie-, data- en communicatie-macht. Disruptie zorgt voor de opkomst van platforms die de complete markt overnemen zoals we dat in de hotel- en de taxibusiness hebben kunnen zien.


Maar, diezelfde technologie helpt ook de burger zijn mening over politiek te laten horen en die onderling op elkaar af te stemmen. We staan nog maar aan het begin van de toenemende macht van de burger die zich beter gaat organiseren, beter gaat communiceren en die gegevens met elkaar gaat uitwisselen.
De Waal illustreert met een voorbeeld hoe hij heeft meegemaakt dat allerlei partijen een hoogleraar hadden ingehuurd voor een interessant onderzoeksrapportje en dat honderdduizend mensen met elkaar via Whatsapp konden regelen dat vijf hoogleraren dat rapportje onderuit haalden.

Dat is de macht van der moderne burger. Dat hij zich kan organiseren, in zorgcoöperaties bijvoorbeeld waar mensen onderling afstemmen wie welke zorg waar en wanneer levert.
Een ander voorbeeld van burgermacht is PO in actie waarbij diverse partijen ineens de basisschoolleraar gingen steunen en macht organiseerden richting Kabinet en Tweede Kamer. Honderdduizenden Nederlanders wilden dat het salaris van de leraar omhoog ging. PO in actie ging sneller en harder dan de bestaande vakbonden. Dat is de nieuwe tijd, aldus De Waal, waarin de burger zich kan organiseren en directe toegang heeft tot de media, de politiek en de Tweede Kamer. Met die nieuwe publieke arena moet iedereen leren strategisch om te gaan.

Steven de Waal (1955) is oprichter en voorzitter van Public SPACE Foundation, een onafhankelijke denktank met doel een maatschappelijke bijdrage te leveren aan het beter functioneren van de publieke sector. In 2000 introduceerde hij het concept van maatschappelijk ondernemen.

Klik hier voor video met Steven de Waal – Disruptief burgerschap: https://publicspace.nl/lecturedisruptiefburgerschap/
Duur 3 min

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.