Theo Jansen, kunstenaar van het jaar 2018

theo jansen 3 thumbIn de documentaire De jongensdroom zien we hoe de creaties van Theo Jansen, gedreven door de wind, zich voortbewegen op het strand tussen Kijkduin en Scheveningen. Ieder jaar, in de lente en de zomer, test Jansen zijn nieuwste strandbeesten uit aan de Nederlandse kust. Het levert een spectaculair schouwspel op.
Theo Jansen mag zich in 2018 Kunstenaar van het jaar noemen. Hij is de winnaar van de jaarlijkse verkiezing, georganiseerd door Stichting Kunstweek. Het publiek kan kiezen uit een lijst van 100 beste kunstenaars; er zijn circa 40.000 stemmen uitgebracht.

theo jansen 4aJansen (1948) werkt al vijfentwintig jaar aan zijn strandbeesten, vervaardigd van pvc-buizen, kabelbinders – plastic riempjes – en zeil.
De documentaire gaat over de vraag wat Jansen bezielt om een groot deel van zijn leven te besteden aan het realiseren van nieuwe levensvormen, de strandbeesten. Wat speelt zich af in zijn hoofd? Waar komt die gedrevenheid vandaan?
We horen Jansen vertellen hoe zijn strandbeesten evolueren. De nieuwste zijn rupsen, zonder scharnierende gewrichten en zodoende minder kwetsbaar bij het lopen op zand.theo jansen 2

We zien een vakman bezig aan een technisch meesterwerk, imaginaire minibeesten en kolossale beesten. Jansen: “Ik ben een nieuwe natuur aan het scheppen, een nieuwe diersoort aan het toevoegen”.
Zie onderaan een video-introductie tot Jansens werk: Strandbeest Evolution 2017. Duur vier min.

De documentaire De jongensdroom over Jansens carrière, kunst en privéleven werd in 2015 op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) vertoond. De film werd op televisie uitgezonden op 9 november 2017 op NPO 2. Duur 54 min. Zie: www.npo.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer