Skip to main content

Agora: nieuw type onderwijs voor een persoonlijke leerroute

sjef drummenIn het nieuwe schoolseizoen van 2014 gaat er in Roermond een nieuwe type onderwijs van start waaraan een zes jaar lange zoektocht naar het ideale onderwijs is voorafgegaan: Agora. Directielid Sjef Drummen vertelt hoe het onderwijs momenteel in een spagaat zit. Aan de ene kant is er de vraag van de moderne jeugd te worden voorbereid op de wereld van morgen, en aan de andere kant is er de wet- en regelgeving van het geïnstitutionaliseerde onderwijs. Beide partijen zijn ontevreden, zowel de onderwijsgevenden als de leerlingen.

Het woord agora is ontleend aan het Grieks en betekent plein of marktplaats. Het plein vormt het hart van de stad waar het leven zich in al zijn facetten afspeelt, het is ook de leeromgeving van kinderen.
De leerinhoud van Agora is niet gebaseerd op de vakken zoals we die kennen. Deze zijn waardevol, maar er is meer. De leerlingen van Agora volgen een persoonlijke leerroute door “vijf werelden” zoals de artistieke, wetenschappelijke of de sociaal-ethische. De verplichte leerstof is overigens gegarandeerd, men houdt zich aan de richtlijnen van de inspectie.
Door de groei van de technologie kunnen we niet met zekerheid weten hoe de wereld er over vijf jaar uitziet, aldus Drummen. Het is dus maar het beste vastberaden de onzekerheid van morgen tegemoet te treden.

Leerkrachten zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van een “prototype” van Agora. De organisatie komt te liggen bij teams. Er is geen hiërarchische structuur zoals in het traditionele onderwijs met directeuren, onderdirecteuren en teamleiders.
“We willen mensen kweken waar de maatschappij wat aan heeft, kosmopolitische wereldburgers, geen egoïstjes die excellent zijn”, aldus Drummen.

U P D A T E

Sinds de start van de Agora-school in 2014 in Roermond zijn er inmiddels bijna dertig Agora-scholen in Nederland en zes daarbuiten, en het aantal lijkt te blijven groeien. Op 28 september 2023 werd 10 jaar Agora gevierd met de presentatie van een duo-boek (twee boeken in een harde kaft) geschreven door de beide oprichters Sjef Drummen: Je mag geen eisen aan leerlingen stellen, en Jan Fasen: Maak een kunstwerk van je leven. http://janfasen.nl/boek/

Van 12 tot 18 – vakblad voor leraren en leidinggevenden in het voortgezet onderwijs – besteedde op 16 oktober 2023 aandacht aan de presentatie van het boek op de Agora-verenigingsdag en interviewde Mariëlle Wilms, schoolleider en verbonden aan het Buurtcollege Agora Maas en Peel. https://van12tot18.nl/artikelen/agora-10-jaar-boekpresentatie-mari%C3%ABllewilms