Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Uitnodiging voor boekpresentatie en debat over evidence-based policing

1 juni 2023 @ 10:00 - 12:00

Op 1 juni 2023 vindt de presentatie plaats van een nieuwe bundel bijdragen over Evidence-based policing, gevolgd door een debat. Aan de bundel hebben meegewerkt Jan Terpstra, Marleen Easton, Otto Adang, Hans Nelen, Guus Meershoek en Auke van Dijk, onder redactie van Jan Terpstra en Renze Salet. De bundel is uitgegeven als Bijzondere Publicatie van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.

Aan het debat nemen deel de auteurs  van de bundel.  Daarnaast wordt de zaal uitgenodigd deel te nemen aan het debat, onder leiding van Jaco van Hoorn, hoofdredacteur van het Tijdschrift voor de Politie. Na afloop ontvangen de deelnemers aan het debat  een exemplaar van de bundel.

In discussie over evidence-based policing

Evidence-based policing heeft een belangrijke positie verworven in de internationale politiewetenschap. Dit gedachtegoed heeft, vooral in de VS en in Engeland/Wales, veel invloed gekregen op het denken over de professionalisering en verbetering van
politiewerk en over de relatie tussen politie en wetenschappelijk onderzoek.

Startpunt van de bundel is een essay van Jan Terpstra. Het begrip ‘evidencebased policing’ wordt  steeds vaker  gehanteerd, ook in Nederland. Tegelijk is vaak onduidelijk wat daar precies mee wordt bedoeld en lijkt de gebruiker van de term zich onvoldoende te realiseren welke beperkingen en fundamentele problemen aan evidence-based policing zijn verbonden. In zijn essay brengt hij in kaart wat het begrip inhoudt, wat de achtergronden daarvan zijn, welke opvattingen en uitgangspunten daarbinnen gelden, bijvoorbeeld over onderzoeksmethoden en over wat als ‘bewijs’ geldt. Op deze wijze wordt geprobeerd de bestaande verwarring op dit terrein tegen te gaan.

Verder geeft hij een kritische analyse van de problemen en beperkingen die verbonden zijn aan evidence-based policing. Deze kritische reflectie heeft niet alleen betrekking op evidence-based policing als wetenschappelijke benadering en als onderzoeksmethodologie, maar ook als visie op politiewerk, op de professionalisering van de politie en op de relatie tussen politie en wetenschap.
Aan een aantal bekende (politie)wetenschappers is gevraagd om op dit essay te reageren en hun zienswijze te geven op de genoemde punten. In deze reacties wordt onder meer ingegaan op de relatie tussen politie en wetenschap.

Doel van het debat op 1 juni is om de discussie over evidence-based policing verder te brengen. Wat kunnen wij met dit begrip en wat moeten wij ermee? Zijn er alternatieven die in de behoefte van wetenschap, politiepraktijk en beleidsmakers voorzien als het gaat om de bijdrage van wetenschappelijk onderzoek aan politie(beleid)? Hoe kunnen wij nadelen van evidence-based policing vermijden?

Datum en tijd: 1 juni 2023, van 10.00 – 12.00 uur
Plaats: Van der Valk hotel, De Holle Bilt 1, De Bilt

Opgeven voor het debat kan bij  monique.van.nieuwenburg@politieacademie.nl

Downloaden uitnodiging: www.politieenwetenschap.nl/uploads/Bijzondere_publicaties/uitnodiging-boekpresentatie-evidence-based-policing.pdf

Politie & Wetenschap: www.politieenwetenschap.nl/

Gegevens

Datum:
1 juni 2023
Tijd:
10:00 - 12:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

De Bilt

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer