Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Staking primair en voortgezet onderwijs

5 oktober 2023

Staking van het primair (po) en voortgezet onderwijs (vo) op donderdag 5 oktober 2023, de Dag van de Leraar.

Het kabinet biedt slechts 5 procent loonsverhoging, en dat is lang niet voldoende om de inflatie bij te houden. Teken nu voor een loonsverhoging waarbij je er in koopkracht niet op achteruit gaat.

In het basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs wordt op dit moment weer gesproken over nieuwe cao’s: collectieve arbeidsovereenkomsten. Daarbij moet worden afgesproken hoeveel de lonen gaan stijgen. Het kabinet biedt zo’n 5 procent loonsverhoging, en dat is echt veel te weinig om de inflatie bij te houden. In dat geval gaan leraren, ondersteuners en schoolleiders er keihard in koopkracht op achteruit. Daar gaat de Algemene Onderwijsbond (AOb) niet mee akkoord. En het lerarentekort wordt alleen maar groter als het bedrijfsleven beter betaalt.

Na jarenlang actievoeren zijn de salarissen in het primair onderwijs vorig jaar eindelijk gelijk getrokken met de salarissen in het voortgezet onderwijs. Maar dat was achterstallig onderhoud, want dat had al veel eerder moeten gebeuren. Nu de lonen eindelijk op normaal niveau zijn, moeten we ons die salarisverhoging niet stiekem weer door de inflatie laten afpakken. We krijgen nu al noodsignalen van leraren en ondersteuners die moeite hebben om hun vaste lasten te betalen.

Loonsverhoging is het centrale thema, om werken in het onderwijs ook financieel aantrekkelijk te houden. Maar er spelen ook andere zaken, die kunnen verschillen per onderwijssector. In zowel het primair als voortgezet onderwijs is werkdruk helaas altijd een belangrijk thema. En die werkdruk wordt alleen maar groter door het lerarentekort. Want steeds meer leraren, ondersteuners en directieleden moeten het werk van ontbrekende collega’s er bij nemen. In het voortgezet onderwijs zijn werk- en lestijden een belangrijk onderwerp bij de onderhandelingen.

Meer informatie over de staking bij de Algemene Onderwijsbond: www.aob.nl/actueel/campagne/loonbod-onvoldoende/

Gegevens

Datum:
5 oktober 2023
Evenement Categorie:

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer