Skip to main content

Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Marie Kamphuislezing 2023 door Abram de Swaan

5 oktober 2023 | 13:30 - 17:30

De 16e Marie Kamphuislezing wordt gegeven door prof. dr. Abram de Swaan op 5 oktober 2023.

De Swaan: “Mensen hebben geheimen voor elkaar… en voor hun hulpverleners. Maar ook voor zichzelf. Dan duikt de term ‘verdringing’ op, erfstuk uit de psychoanalyse: niet weten wat je toch wel weet. In de sociale wetenschap en het sociaal werk kan het ook gaan over ‘collectieve verdringing’, op groepsniveau en zelfs op de schaal van een samenleving. In de hulpverlening is van wezensbelang wat een cliënt denkt, voelt en fantaseert over de hulpverlener, zonder dat te beseffen: dat is de overdracht. En als tegenhanger, wat een hulpverlener zonder dat te beseffen denkt, voelt en fantaseert over de cliënt: dat is de tegenoverdracht. Overdracht en tegenoverdracht spelen ook een wezenlijke rol in de relaties tussen sociaalwetenschappelijke onderzoekers en onderzochten”.

(Tegen)overdracht en verdringing

In deze Marie Kamphuislezing, op het snijvlak van psychologie en sociologie, van sociale wetenschap en sociaal werk, heeft prof. dr. Abram de Swaan het over de problematische maar toch onmisbare begrippen (tegen)overdracht en verdringing. Want daar valt heel goed mee te werken.

Agenda van het Sociaal Werk

Net als voorgaande jaren is de Kamphuislezing onderdeel van De Agenda van het Sociaal Werk, met dit jaar als thema Het belang van vitale relaties. De Agenda van het Sociaal Werk 2023 is alleen fysiek bij te wonen.

Datum en tijd: Donderdag 5 oktober 2023, van 13.30 – 17.30 uur
Plaats: Geertekerk, Geertekerkhof 23, Utrecht

Volledig programma, aanmelden per formulier en meer info op Movisie: www.movisie.nl/agenda/agenda-sociaal-werk-2023-belang-vitale-relaties

Gegevens

Datum:
5 oktober 2023
Tijd:
13:30 - 17:30
Evenement Categorie: