Zorgverleners vechten voor beroepsgeheim in de jeugdzorg. Teken de petitie

Een aantal gerenommeerde zorgverleners doet een oproep aan vakgenoten om een petitie te ondertekenen tot behoud van het beroepsgeheim. Onder hen Robert Vermeiren, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en Menno Oosterhoff, kinder- en jeugdpsychiater.
Op dinsdag 20 april 2015 wordt aan Tweede Kamerleden en aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid de petitie aangeboden.
Woensdag 22 april 2015 is er van 13.00 tot 17.00 uur een vergadering van de Tweede kamer over de Decentralisatie van de jeugdzorg. Deze vergadering is live te volgen.

Waarom een beroepsgeheim?

Op de site van Ouders Online staat een artikel van de redactie over het belang van het beroepsgeheim. Door de transitie van de jeugdzorg per 1 januari 2015 dreigt het medisch beroepsgeheim uitgekleed te worden.
Zorgverleners – artsen, psychiaters en psychologen – hebben een (medisch) beroepsgeheim. Dat wil zeggen dat de dingen die ze van hun patiënten of cliënten weten of te horen krijgen, niet openbaar gemaakt mogen worden, tenzij met uitdrukkelijke toestemming van de betrokkenen. Dat beroepsgeheim is belangrijk, omdat je anders geen pijnlijke of compromitterende dingen aan je zorgverlener meer durft te vertellen.

Het beroepsgeheim dreigt een wassen neus te worden, als de zorgverleners gaan declareren aan de gemeenten, zoals vanaf 1 januari het geval is. Op hun facturen moeten ze bijvoorbeeld het burgerservicenummer – BSN – van hun patiënt/cliënt noteren, en allerlei informatie over de diagnose. Zodat alle gemeente-ambtenaren, die grotendeels geen eigen beroepsgeheim hebben, opeens allerlei gevoelige informatie te weten komen van iedereen. En vanwege het Syri-informatiesysteem, waarmee alles aan alles gekoppeld gaat worden, zal die informatie zich met grote vaart verder verspreiden, naar nóg veel meer instanties en personen die geen beroepsgeheim hebben.

Klik hier voor steunen en ondertekenen – graag vóór 19.00 uur op maandagavond 20 april 2015 – op site van Privacybarometer: www.privacybarometer.nl

Zorgverleners vechten voor beroepsgeheim, Ouders Online, 19 april 2015: www.ouders.nl
Ouders Online is een onafhankelijke website en service-organisatie voor ouders van kinderen van -1 tot 18+.

 Zorgen over medisch beroepsgeheim jeugdzorg, NOS Nieuws, 20 april 2015: http://nos.nl

 U P D A T E

Het algemeen overleg over Decentralisatie jeugdzorg dat gepland stond voor 22 april werd geannuleerd, en verplaatst naar 29 april 2015, van 14.30 – 18.30 uur in de Suze Groenewegzaal: http://www.tweedekamer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer