Skip to main content

Zorgbestuurders praten teveel als bankdirecteuren

Laurent de Vries, bestuurder van de Veluwse zorgorganisatie Viattence en voormalig boegbeeld van GGD Nederland, vindt dat de financiering van de zorg teveel is gericht op productie waardoor zorginstellingen financieel gedreven zijn in plaats van zorggedreven. Hij pleit voor meer barmhartigheid in de zorg. Hij vroeg aan beslissers in de gezondheidszorg wat zij graag zouden veranderen en hun boodschap, verhaal, suggestie of belofte te verspreiden via sociale media op Change Day van 26 juni 2014.

De Vries in zijn blog op de site van Volgens Nederland: “Ouderenzorg is zo’n honderd jaar geleden ontstaan op wijkniveau, zonder bemoeienis van de overheid. Het voortbestaan van instellingen is in de loop der tijd echter belangrijker geworden dan de eigenlijke taak; de zorg voor ouderen. Daardoor gaat het in de zorg teveel over budgetten, instituties, over het stelsel en te weinig over de mens. Sommige zorgbestuurders praten teveel als bankdirecteuren. Ze hebben het over productie, winst en zzp-mixen (een mix van zorgzwaartepakketten, op basis waarvan instellingen worden betaald door de overheid). De financiering van de zorg is gericht op productie. Zorginstellingen zijn financieel gedreven in plaats van zorggedreven.”

Verdienmodel
“De zorg zou juist gericht moeten zijn op zo min mogelijk productie. We moeten terug naar de basis, naar barmhartigheid in de zorg. Iemands hand vasthouden kan een wereld van verschil maken, maar er is geen verdienmodel van te maken. Als ik bedden leeg laat staan omdat ik ouderen wil helpen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, word ik afgestraft.”

Preventie
“Ik geloof in preventie maar daar krijg je in de zorg geen geld voor. We moeten een bonus zetten op het voorkómen van ziekten in plaats van op het behandelen ervan. In de ouderenzorg geven we mensen die moeite hebben met bewegen, fysiotherapie. Maar veel van hen zouden al opknappen als we ze uit bed halen en stimuleren om meer te bewegen. Daaraan kan fysiotherapie een bijdrage leveren.”

Kassa!
“Als iemand iets mankeert, willen we meteen medicijnen verstrekken. Het is het business model van de farmaceutische industrie, die voor alles een middel ontwikkelt en daar veel geld aan verdient. Een hoge bloeddruk, bijvoorbeeld, is kassa! De medicijnen daartegen moeten elke dag worden geslikt. Elk medicijn heeft bovendien bijwerkingen, waartegen de farmaceuten nog meer pillen ontwikkelen.”

Met de hand
“Kortom: er moeten dingen veranderen in de zorg. We moeten niet kijken naar wat politici voor ons kunnen doen maar kijken wat we zelf kunnen doen. Den Haag volgt de werkelijkheid, niet andersom. Dat mensen langer thuis willen blijven wonen, komt echt niet doordat politici dat hebben bedacht. We moeten terug naar de essentie van de gezondheidszorg. Er moet meer naar de patiënt worden geluisterd. Ondervoeding, bijvoorbeeld, is een probleem in veel verzorgingshuizen. De meeste zetten mes en vork neer, maar ouderen krijgen meer binnen als ze met de hand eten, dat is smakelijker en makkelijker. Het bestek moet niet centraal worden gesteld, maar de voeding zelf”.

Zorgbestuurder praat als CEO van bank – In de aanloop naar Change Day 2014, door Laurent de Vries, 30 mei 2014, op site Volgens Nederland waar vijf belangrijke thema’s – mobiliteit, werk, gezondheid, pensioen en veiligheid – besproken worden in artikelen, columns en huiskamergesprekken: www.volgensnederland.nl (website is opgeheven).

Deel op 26 juni 2014 je boodschap of belofte van Change Day via de sociale media. Change Day is een internationale beweging. Doel van deze dag is aandacht voor de kwaliteit van de zorg: http://changedaynederland.nl (website is opgeheven).