Skip to main content

Zorg heeft geen zelfreinigend vermogen

Corrie van Brenk, voorzitter van vakbond Abvakabo FNV schrijft op haar Facebook over zorgbestuurders en de verkiezing op 8 april 2015 van de ‘Zorgmanager van het jaar’:
“Zorgbestuurders krijgen veel voor hun kiezen. Ook zij hebben geregeld een schouderklopje of steuntje in de rug nodig. Daarom is er de prijsuitreiking Zorgmanager van het jaar. De winnaar wordt geëerd vanwege uitzonderlijke prestaties; zijn/haar zorgbedrijf heeft een gezond huishoudboekje en een goede naam. Volgens de selectiecommissie is de zorgmanager van het jaar iemand met gezag, een ambassadeur voor goede zorg en heeft hij of zij vernieuwende, verbindende ideeën over de inrichting van de sector.

Ik heb in mijn werk bij de FNV met veel zorgbestuurders te maken gehad. En ja, daar zitten ook echt wel mensen bij die zo’n prijs verdienen. Waarom ook niet. Een groot gevoel van ongeloof daalde echter neer toen ik een van de genomineerden voor 2015 zag: de bestuursvoorzitter van thuiszorgorganisatie Sensire. Maarten van Rixtel.

Het kortetermijngeheugen van de selectiecommissie is misschien niet meer optimaal. De 1100 medewerkers en duizenden cliënten van Sensire zullen echter niet gauw vergeten wat zich in 2013 in de Achterhoek voltrok.
Samenvattend: zoals het een zorgmanager betaamt, wilde Maarten de goedkoopste zijn. De gemeente zou immers wel eens de zorg scherper in kunnen kopen. Wat nu te doen met de 1100 thuiszorgmedewerkers met een salarisschaal van 12,50 euro per uur die toch wel erg ‘duur’ zijn? Toegegeven; Maarten is een handige jongen. In no time had de bestuursvoorzitter een list bedacht. Hij sloot een thuiszorgdealtje met de gemeente. Hij zou de 1100 vrouwen ontslaan en vervolgens voor minder geld in een andere bv weer aannemen. Maarten was voortvarend. De bv Alphasense was al eerder opgericht en overgedragen aan een oud-werknemer. In zijn ogen was dit een win-win situatie. Sensire ontslaat iedereen en is van de werkgeverskosten en -risico af, de gemeente bespaart tonnen euro’s. Zittend aan zijn bureau droomde Maarten al van het moment waarop hij als zorgmanager van het jaar de bokaal in ontvangst mocht nemen.

Er is één maar; de thuiszorgers werden op deze manier gedwongen om aan de slag te gaan in een schijnconstructie. Zij zouden als zelfstandigen in dienst van de nieuwe bv komen, gingen 30 procent minder verdienen en zouden meer risico’s lopen omdat zij voortaan zelf pensioen, vakantiegeld en een ongeschiktheidsverzekering moeten betalen. Houdt het contract op, dan hebben de thuiszorgers geen enkel inkomen meer. Het was duidelijk. De list van Maarten ging volledig ten koste van deze vrouwen en natuurlijk pikten zij dat niet.

Na vele petities, acties en zelfs een bezetting van het kantoor van Maarten hebben de vrouwen het samen met FNV voor elkaar gekregen dat zij hun werk konden behouden. Zij werden overgenomen met behoud van hun rechten door een andere thuiszorgaanbieder. Geheel terecht, want hun werk veranderde niet.

Op 8 april 2015 wordt de beste zorgmanager van Nederland bekend gekozen. Juryvoorzitter André Rouvoet, tevens voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, zal de winnaar bekendmaken.
Misschien wint Maarten wel, hij maakt de zorg immers goedkoper! Mijn geloof in het zelfreinigend vermogen in de gezondheidszorg was al niet groot maar is nu helemaal verdwenen. Wie haalt de rotte appels eruit?”

Facebook van Corrie van Brenk, 15 maart 2015: www.facebook.com