Skip to main content

Vrije keuze huisarts wordt bedreigd met wijziging artikel 13 van zorgverzekeringswet

VELO, een bundeling van acht eerstelijnszorgaanbieders*), heeft op 30 januari 2014 een brief gestuurd naar de Vaste Kamercommissie van VWS met concrete voorstellen over transparant inkoopbeleid en verplicht toezicht op de marktmacht van zorgverzekeraars, geen gedwongen wisseling van huisarts en geen beperkingen in de contractvrijheid in de aanvullende verzekeringen.

VELO uit haar zorgen over de wijzigingen in de Wet marktordening gezondheidszorg en artikel 13 Zorgverzekeringswet, waarover de Tweede Kamer binnenkort met de minister van VWS debatteert. Ook aanvullende informatie van de Minister heeft de knelpunten niet weggenomen. Daarom doen de eerstelijns zorgorganisaties nu gezamenlijk, in een brief aan de Tweede Kamer, concrete voorstellen om patiënt en zorgaanbieder te beschermen tegen ongewenste effecten van de te grote macht van zorgverzekeraars. Voor Nederlandse huisartsen is inschrijving op naam en de onderhandelingspositie van individuele huisartspraktijken het belangrijkste speerpunt.

Niet tornen aan inschrijving op naam

Huisartsen onderhouden een langdurige vertrouwensrelatie met patiënten en hun gezinnen. Die relatie is essentieel om zinnige en zuinige zorg te kunnen bieden en tevens reden voor inschrijving op naam van een vaste huisarts. De huisarts is eerste aanspreekpunt, gids en poortwachter in de gezondheidszorg en werkt samen met de andere zorgaanbieders aan ‘beste zorg in de buurt’. Door de voorgenomen wetswijziging ontstaat het risico dat wisselen van polis of van verzekeraar ertoe leidt dat de verzekerde ook van huisarts moet wisselen. Door ‘inschrijving op naam’ gelijk te stellen aan ‘onder behandeling zijn’, moet deze onwenselijke situatie worden voorkomen.

Onderhandelingspositie van zorgaanbieders wordt nog ongelijkwaardiger

Door de voorgestelde wetswijziging wordt de marktmacht van zorgverzekeraars bovendien nog verder vergroot. Er is nu al geen gelijkwaardige onderhandelingspositie voor zorgaanbieders. Dat werd pijnlijk duidelijk toen twee huisartsen uit Castricum zich recent, zonder succes, verzetten tegen een niet-onderhandelbaar contract van zorgverzekeraar VGZ.
De ondertekenaars van de brief roepen de Tweede Kamer op om het wettelijk toezicht op deze aanmerkelijke marktmacht van zorgverzekeraars aan te scherpen. Daarbij moeten meer eisen worden gesteld aan de transparantie van zorgverzekeraars ten aanzien van het gehanteerde inkoopbeleid en inkoopcriteria. Hier zien zij een nadrukkelijkere rol voor de Autoriteit Consument en Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit.

Op de site van de Landelijke Vereniging van Huisartsen (LHV) staat de brief te lezen aan de Vaste Kamercommissie van VWS, alsmede meer info over Artikel 13 Zorgverzekeringswet: Eerstelijn kritisch over inkoopbeleid zorgverzekeraars, 31 januari 2014. www.lhv.nl   (Brief is op site LVH niet meer beschikbaar).

Ingeschreven, dus onder behandeling door Joost Visser. Dat een patiënt bij een huisarts staat ingeschreven, moet vanzelf inhouden dat de patiënt bij de huisarts onder behandeling is. Op site van Artsennet/Medisch Contact, 4 februari 2014: www.medischcontact.nl/

Vrije artsenkeuze in gevaar, door Heleen Croonen, 28 februari 2013, site Artsennet/Medisch Contact: www.medischcontact.nl/

Noot
*)
De eerstelijnsorganisaties die zich in VELO hebben verenigd zijn:

ActiZ – Organisatie van zorgondernemers
KNGF – Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
KNMP – Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie
KNOV – Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen
LHV – Landelijke Huisartsen Vereniging
LVE – Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen
NMT – Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde
V&VN – Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland