Voorbeeld van geslaagde actiegroep die pal stond voor demente ouderen

In de zomer van 2013 was er sprake van een gedwongen verhuizing van demente bejaarden van de overkoepelende zorginstelling WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) welke voorkomen is door een actiegroep. De verhuizing zou plaatsvinden in de verzorgingshuizen Het Anker, Leilinde en Rustoord in Leidschendam-Voorburg. WZH wilde de zorg anders organiseren, er moesten specialistische wooncentra voor aparte doelgroepen komen. De verpleegafdeling van Het Anker in Voorburg zou op korte termijn worden gesloten. Familieleden vreesden dat de demente bewoners een dergelijke verhuizing niet zouden overleven.

WoonZorgcentra Haaglanden kwam vorige week in opspraak nadat het Algemeen Dagblad op 4 november 2014 had bericht dat de demente bewoners in een van de verzorgingshuizen van WZH verwaarloosd worden. Later bleek dat in het betreffende huis ook de dementerende moeder van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid woont. Van Rijn reageerde nog dezelfde dag in het televisieprogramma Pauw op de berichten over de omstandigheden waarin zijn moeder verkeert.

Volgens Omroep West op 5 september 2013…”richtten de bewoners en familieleden van Het Anker een actiecomité op dat met de directie over de verhuizing wilde praten. De directie schreef de bewoners vervolgens een brief waarin werd gesteld dat samenwerking met het actiecomité gevolgen zou kunnen hebben voor hun zorgovereenkomst. De bewoners vinden die brief intimiderend en zijn naar de zorginspectie gestapt.
Volgens WoonZorgcentra Haaglanden is het nooit de bedoeling geweest om mensen te intimideren met de verstuurde brief. In de reactie laat WZH ook weten dat ze zich wil houden aan de officiële wettelijke vertegenwoordiging van bewoners. WZH heeft zorgcontracten afgesloten met de bewoners, maar niet met de leden van het actiecomité. ‘Daarom vroegen we in de brief naar de daadwerkelijke wettelijke contactpersoon’, zegt een woordvoerder van WZH”.

Deze actiegroep heeft gedwongen verhuizing en sluiting van een verpleegafdeling weten te voorkomen. Het is een mooi voorbeeld van krachtig reageren op een onacceptabele situatie.

Tip: Lees het boek De beroepstrots van verpleegkundigen en verzorgenden – Pleidooi voor een sterke beroepsorganisatie, door Binjamin Heyl. De auteur, met vijftig jaar ervaring als verpleegkundige, roept verpleegkundigen en verzorgenden op hun vakinhoudelijke kennis en ervaring in te zetten en eensgezind de krachten te bundelen om zelf het initiatief te nemen en toekomstig beleid te bepalen van de zorg. In het boek staan ook voorbeelden van actievoeren van verpleegkundigen en verzorgenden voor hun rechten en behoud van kwaliteit in hun beroep.
Klik hier. https://beroepseer.nl

Geen gedwongen verhuizing demente bejaarden WoonZorgcentra Haaglanden, Omroep West, 5 september 2013: www.omroepwest.nl

Boosheid over verhuizing bewoners Voorburgse zorginstelling, Omroep West, 4 september 2014: www.omroepwest.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer