Veel commotie over nieuwe video-campagne KWF Kankerbestrijding

kwf campagne 2013 aandacht aubArtsen, verpleegkundigen en verzorgenden laten via Twitter blijken wat zij vinden van de nieuwe campagne die KWF Kankerbestrijding heeft gelanceerd. In een videoserie van acht afleveringen met de titel: Aandacht AUB! Een psychosociaal gestoorde comedy krijgen we zorgverleners te zien die zich niet weten te gedragen, slechts aan zichzelf denken en hun vak verloochenen. De patiënten hebben geen weerwoord en laten zich in hun kwetsbaarheid onbeschoft behandelen of doen lustig mee met de humor.

Op de site van KWF staat een verantwoording van de video:

“Ondanks alle inspanningen van zorgprofessionals, blijkt uit onderzoek dat kankerpatiënten niet altijd de begeleiding krijgen die zij nodig hebben. Optimale ondersteuning is voor alle patiënten belangrijk. Gezien het ingrijpende karakter van kanker en de behandeling daarvan (met gevolgen op lichamelijk, psychologisch en sociaal gebied) geldt het dubbel en dwars voor mensen met kanker.

Om deze reden heeft KWF Kankerbestrijding besloten extra aandacht te geven aan dit onderwerp. Dit wordt gedaan in de vorm van een campagne voor zorgprofessionals die in een ziekenhuis werkzaam zijn. Deze campagne is niet bedoeld voor het algemene publiek. De campagne wordt uitgerold via kanalen voor de zorgprofessionals.

In de voorbereidingsfase zijn gesprekken gevoerd met zorgprofessionals, patiënten en andere stakeholders over de boodschap en aanpak van de campagne. Uit deze gesprekken kwam naar voren dat de insteek origineel moest zijn en humor mocht bevatten, om zo de aandacht te trekken van de zorgprofessionals.

Op basis daarvan is een eerste concept ontwikkeld. De sketches zijn over the top, maar wel gebaseerd op ervaringen uit de praktijk. Ze laten zien hoe het geven van echte aandacht in de knel kan komen. Uiteraard trekt KWF Kankerbestrijding de deskundigheid van zorgprofessionals niet in twijfel.

Het concept is getest onder een aantal professionals uit de doelgroep. De gekozen toon bleek goed aan te slaan. De professionals beoordeelden de scenes als over the top, maar ook als herkenbaar.

Inmiddels zijn ruim dertig ziekenhuizen benaderd om de campagne in te zetten en de boodschap in hun eigen ziekenhuis uit te rollen. Het overgrote deel heeft intussen aangegeven mee te doen aan de campagne.
De campagne moet een bijdrage leveren aan een van onze doelstellingen: een betere kwaliteit van leven van kankerpatiënten”.

Reactie van artsen, verpleegkundigen en verzorgenden

De tweets tonen aan dat niet alle mensen uit het vak het met de smaak en de humor van KWF eens zijn. Niets zo moeilijk als de juiste toon vinden in een gevoelige campagne. Het ziet ernaar uit dat deze campagne zijn doel voorbij schiet.
Een advies zou kunnen zijn een beter en vakkundiger  public relations- of reclamebureau inschakelen dat de kunst verstaat gepaste video’´s te maken bij zo’n onderwerp. Een ander idee is misschien diep in ons eigen hart kijken en beginnen met opnieuw het menselijk vermogen dat we compassie noemen, te ontwikkelen. Laten we daar eens campagne over voeren.

In het voorjaar van 2011 werd het Com-Passion for Care Charter gepresenteerd, opgesteld door tachtig mensen in Nederland die werkzaam zijn in de gezondheidszorg: artsen, patiënten, verpleegkundigen en mensen met een functie bij zorgverzekeringsmaatschappijen.
Het charter is een handvest dat iedereen wil inspireren compassie weer het leidende principe bij zorgverlening te maken. Het wil ertoe bijdragen dat de menselijke maat terugkeert in de zorg en het zorgonderwijs. In een video laat initiatiefnemer Salmaan Sana, medisch student aan de VU zien wat hem heeft doen besluiten tot het charter dat volgens hem de balans moet gaan herstellen tussen menselijkheid en efficiëntie. Zie: www.beroepseer.nl

Een greep uit de tweets op vrijdagochtend en -middag 13 december 2013:

Ik vind het een belediging voor al die bevlogen en betrokken zorgverleners in de oncologie

Wonderlijke campagne van KWF. Snap de gedachte erachter eigenlijk niet. Kan iemand dat uitleggen?

Met het belachelijk maken van zorgprofessionals krijg je NIET meer aandacht voor bejegening

heel, heel erg. Ga het even doorspelen, want gevoelsmatig kan dit echt niet.

Nog enkele mensen laten zien. zelfde reactie. Denk ik toch “KWF, ga toch fietsen…”

Aftellen tot @kwf_nl de campagne terugtrekt 1,2,3,…

Het gaat er niet om wat je ermee bedoelt. Gaat erom dat je iets BEREIKT. Resultaat nu: geschoffeerde zorgverleners

Een andere vraag: behoort dit überhaupt tot de doelstellingen van KWF?

In 1 woord S C H O F F E R E N D ! voor alle betrokkenen die dagdagelijks te maken hebben met mensen en/met kanker.

Ik kan wérkelijk niet bedenken wat KWF nou tot haar eigen doelstellingen rekent

Hoeveel geld, van donateuren, dat beter besteed had kunnen worden, heeft @kwf_nl uitgegeven aan deze troep?

Ik word er verdrietig van.

De reactie van KWF op alle commotie luidt: “We hebben wel ‘n snaar geraakt. We hadden een boek kunnen schrijven, maar we houden nu een spiegel voor.” (Radio 1)
Het KWF verwachtte al dat de campagne tot kritische vragen zou leiden en had daarom een toelichting klaarliggen. Maar dat de reacties op de filmpjes zo heftig zouden zijn, kwam wel onverwacht.

De video’s zijn niet meer te zien op de site van KWF.  De eerste is nog wel te zien op You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=RBsueoRlB88&feature=youtu.be

kwf campagne 2013 aandacht aub 2

U P D A T E

Bericht van KWF vrijdagmiddag: De campagne Aandacht AUB! schept op dit moment meer verwarring dan duidelijkheid. Daarom hebben we deze stopgezet. Zie: www.blikopnieuws.nl
Kosten: 450.000 euro…

KWF: “We werden overvallen door heftigheid kritiek”. Interview met persvoorlichter van KWF Marsja Meijer, door Jasper Mulder, 13 december 2013 op website van Communicatie magazine: www.adformatie.nl/commerce/kwf-we-werden-overvallen-door-heftigheid-kritiek

Bericht van NOS vrijdagmiddag 13 december 2013: Filmpjes van KWF-campagne ‘Aandacht a.u.b’.: “KWF Kankerbestrijding heeft besloten de campagne ‘Aandacht a.u.b.’ stop te zetten na een golf van kritiek. De campagne was bedoeld voor zorgprofessionals. In de filmpjes spelen acteurs zorgverleners die op een stuitende manier slechtnieuwsgesprekken voeren met patiënten of luid telefonerend bij patiënten klagen over werkdruk. Bekijk hier een paar van de filmpjes”: http://nos.nl

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer