Tandartsen willen ander beleid en zoeken steun voor petitie Mondigheid over eigen mond

Het beleid in de mondzorg is in handen van bureaucraten en ‘geldmanagers’. Fraude en kwaliteitsverlies zijn daarvan het gevolg. De Stichting Onafhankelijke Hulpverlening (SOH) wil hier een einde aan maken en is gestart met het vinden van steun voor de petitie Mondigheid over eigen mond die de stichting van plan is media december 2014 aan te bieden aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In januari 2014 zei voorzitter Herman van Nouhuys: “Uit allerlei hoeken krijgen we signalen dat de Nederlandse mondzorgaanbieders de recente ontwikkelingen spuugzat zijn. Ze voelen zich de afgelopen jaren van links naar rechts gestuurd, met alle chaos en imagoschade van dien. Daarbij zien we dat beleidsmakers zich stelselmatig doof houden voor signalen uit het veld”.

De SOH wil de druk van het huidige systeem in de mondzorg opheffen en een nieuw beleid invoeren dat de kwaliteit stimuleert en de kosten beteugelt. De verantwoordelijkheid ligt dan weer waar die hoort: bij de hulpvrager en de hulpverlener.

De SOH heeft geconstateerd dat door het huidige beleid:

– de patiënt het kind van de rekening wordt. Integriteit van de tandarts wordt ondermijnd;
– de mondzorg bloot staat aan een verdeel- en heersbeleid;
– de kosten worden verhoogd en de kwaliteit wordt verlaagd met als gevolg schade voor de arts-patiëntrelatie.

  • Met de weg BIG mogen ook niet tandartsen tandheelkunde verrichtingen doen.
  • De Tweede Kamer zal met de afschaffing van artikel 13 een einde maken aan de vrijheid van artsenkeus.
  • De Tweede kamer wil de zorgverzekeraar verantwoordelijk stellen voor de kosten en de kwaliteit in de zorg.
  • De zorgverzekeraar heeft noch de mankracht noch de mogelijkheid (deskundigheid) om op kwaliteit in te kopen, heeft dat dan ook nog nooit gedaan.
  • De Nederlandse Zorgautoriteit hanteert een prijsbeleid met ondeugdelijke en intimiderende middelen.
  • De Inspectie Gezondheidszorg schroeft de praktijkeisen op aan de hand van richtlijnen die vanuit de commercie tot stand komen.
  • Zorgverzekeraars genereren hun winsten met het aanbieden van ondoorzichtige polissen, door hulpverleners onder druk te zetten en de premies te verhogen.

Voor ondertekenen van de petitie Mondigheid over eigen mond, ga naar de site van Petities: http://petities.nl/petitie/mondigheid-over-eigen-mond

De Stichting heeft een video laten maken die op een rake – en humorvolle – manier laat zien hoe wij ons tot in het absurde laten beheersen door de regels van het zorgsysteem. De Stichting stelde zich de vraag hoe het gezicht van het Nederlandse zorgsysteem eruit zou zien als het een gezicht had? Zie onderaan de video.

Site van de Stichting Onafhankelijke Hulpverlening – SOH: www.sohnederland.nl

Lees ook Stichting Onafhankelijke Hulpverlening is er klaar mee, door Marijke Simons, Blogs Tandheelkunde Bohn, Stafleu van Loghum,  21 januari 2014, http://mijn.bsl.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer