SVB Gate geopend op GeenStijl: Medewerkers doen onthullingen over de interne ‘wantoestanden’ bij de Sociale Verzekeringsbank

Op de site van Geenstijl is SVB Gate geopend. Een anonieme insider van de Sociale Verzekeringsbank heeft een brief gestuurd naar Geenstijl waarin hij uit de doeken doet wat er intern mis is in zijn organisatie, met het IT-systeem en wie de aanstichters zijn van de ellende waarvan PGB-houders, hulpverleners en hulpverlenende instanties de dupe zijn geworden.

De SVB, met 2800 mensen in dienst verspreid over tien locaties – het hoofdkantoor is gevestigd in Amstelveen – is de uitvoerder van volksverzekeringen zoals  het Persoongebonden budget (PGB). Met de uitbetalingen van het PGB zijn grote problemen; de SVB blijkt niet in staat tienduizenden rechthebbenden hun budgetten bijtijds uit te betalen. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid beloofde keer op keer dat de zaken spoedig op orde zouden zijn. Achteraf heeft de staatssecretaris toegegeven dat de wijzigingen rond de uitbetaling van het PGB niet goed en niet zorgvuldig zijn verlopen.

Gedupeerden verenigen zich intussen. Kitty Beelen van Zorgdorp Deurne bijvoorbeeld bereidt, samen met zeven andere zorginstellingen, een collectieve schadeclaim voor tegen de SVB. Dat maakte ze in mei 2015 bekend: “Ik heb continu iemand aan het werk om de puinzooi van de SVB op te ruimen. Na vijf maanden moet het klaar zijn. Er is een nieuw systeem bedacht maar het werkt niet en wij draaien daarvoor op. Bedrijven lijden financiële schade”, stelt Beelen.

Naar aanleiding van de anonieme brief hebben de Kamerleden Pieter Omtzigt van het CDA en Fleur Agema van de PVV mondelinge Kamervragen aangemeld voor het Vragenuur van 15 juni. De verzoeken van beide Kamerleden werden evenwel geweigerd door VVD Kamervoorzitter Van Miltenburg.

Na de eerste brief aan GeenStijl van 15 juni 2015, volgde op 17 juni 2015 een anonieme mail van een collega met aanvullingen. De dag daarop, 18 juni 2015 stuurt “een teleurgestelde SVB’er” een brief met de kop: “Het echte verhaal” met verwijten aan GeenStijl. Ze zouden ‘wraakbeluste medewerkers’ een podium hebben gegeven. De briefschrijver probeert een aantal eerdere beschuldigingen en openbaringen te weerspreken en te nuanceren, maar ook in deze brief wordt een verhaal verteld waarin onderling wantrouwen, incompetentie en bedorven bedrijfscultuur de boventoon voeren.

De anonieme inzender van de eerste mail aan Geenstijl begint met:

Beste lezer,

Het stoort me erg dat binnen de SVB niemand verantwoordelijk wordt gehouden voor alle problemen (PGB, MRS) die er zijn binnen de IT afdeling, en dat de verantwoordelijke projectleiders, managers en consultants overal mee weg komen. Kritiek hierop is binnen de huidige SVB-cultuur niet meer mogelijk. Velen zijn bang om bij de eerstvolgende reorganisatie ontslagen te worden.

Laat ik eerst beginnen met het MRS. Een project van bijna 100 miljoen euro (officieel minder maar dat gelooft niemand) dat nu ten einde is zonder dat het iets heeft opgeleverd. Hoofdrolspeler in dit project is de heer Hans Louwhoff. Deze meneer werd hoofd van de IT-afdeling om van het MRS-project een groot succes te maken. Het eerste wat hij deed was alle bestaande managers en teamleiders vervangen. Hierdoor ontstond er een complete chaos waar we nu pas een beetje bovenop komen. Na het opruimen van zijn tegenstanders besloot deze man ook nog eens een affaire te beginnen met de partner van een van de ontslagen managers, zijnde Martine Vos (de ex van Marcel Gutz, ontslagen manager). Tijdens het MRS-project heeft Hans uitdrukkelijk iedere vorm van kritiek op het project verboden. Degene die wel (zoals nu blijkt) gefundeerde kritiek hadden, kregen daarvoor een slechte beoordeling. Uiteindelijk is het MRS een groot fiasco geworden. Deze zelfde meneer Louwhoff is nu, geloof het of niet, ook de verantwoordelijke voor de IT van de PGB! Hoe dat project verloopt, hoef ik u niet te vertellen.

Nog een mooi voorbeeld van hoe consultants blunderen en ermee wegkomen zijn Joop Groen en Ron Roozenboom. Dit duo adviseurs begeleidde het MRS-project. Ook zij waren doof voor iedere vorm van kritiek. Tijdens de aanbesteding waren zij al duidelijk voorstander van de uiteindelijk gekozen leverancier (Oracle/CAP). Tijdens het punten geven aan de verschillende offertes hebben zij in ‘hidden’ columns in excel deze leverancier extra punten gegeven. Naast deze fraude bij de aanbesteding hebben zij het project lang laten voortduren (en daarmee ook hun inkomsten). Terwijl iedereen zag dat dit nooit ging werken hebben zij in rapportages aangegeven dat tests voor bijna 90% goed gingen terwijl in werkelijkheid er nog niet 1 testscenario (van de vele honderden) door het systeem kwam. Kritiek hierop was zoals al gezegd uitdrukkelijk verboden. En nu zijn deze twee bij de IND de boel waarschijnlijk weer aan het belazeren.

Lees verder op de site van GeenStijl:

Anonieme insider mailt details IT-troep SVB, GeenStijl, 15 juni 2015: www.geenstijl.nl

Van Miltenburg weigert Kamervragen over SVB Leaks, GeenStijl, 16 juni 2015: www.geenstijl.nl

SVB Leaks II: Nieuwe klokkenluiders lopen leeg over baantjesmolen, integriteit en angstcultuur bij SVB, GeenStijl, 17 juni 2015: www.geenstijl.nl

SVB Leaks IV en V – “Het echte verhaal”, Geen Stijl, 18 juni 2015: www.geenstijl.nl

Puinzooi moet worden opgeruimd’, Zorgdorp Deurne bereidt collectieve schadeclaim voor tegen SVB, Omroep Brabant, 20 mei 2015: www.omroepbrabant.nl

 U P D A T E

SVB Leaks X – Mismanagement en vriendjespolitiek, GeenStijl, 13 juli 2015: www.geenstijl.nl

SVB Leaks IX – over de managementdictatuur, GeenStijl, 26 juni 2015: www.geenstijl.nl

SVB Leaks VIII – ‘Raad van Bestuur in gesprek met ICT-medewerkers na onthullingen op GeenStijl’, GeenStijl, 22 juni 2015: www.geenstijl.nl

SVB Leaks VII – ‘Leden Raad van Bestuur wijzigden alarmerende adviezen en vernietigden bewijs’, GeenStijl, 20 juni 2015: www.geenstijl.nl

SVB Leaks VI – Weer een IT’er die leegloopt over snoepreisjes, angstcultuur en mismanagement, Geen Stijl, 19 juni 2015: www.geenstijl.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer